Hlavní obsah

Lidé v Budějovicích v diskusi propírali Romy. A proč jste doteď mlčeli? ptá se policie

Právo, ČTK, Pavel Orholz
České Budějovice

Asi šest set lidí přišlo v úterý diskutovat do českobudějovické sportovní haly s vedením města a krajské policie. Radnice uspořádala diskusi s obyvateli sídliště Máj po předchozích demonstracích. Mezi diskutéry se sešli i účastníci obou demonstrací, při kterých bylo celkem zajištěno přes 170 lidí.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Diskuse se zúčastnily desítky lidí.

Článek

Jako první promluvil k davu ředitel jihočeské policie Radomír Heřman. Ujistil, že policie vyšetřuje konflikt asi pěti osob z májského pískoviště.

„Není možné, že dvě skupiny se nějak pojmenují, jedna skupina se ozbrojí a jde napadat druhou skupinu. Nelze si vyřizovat problémy prostřednictvím násilí, to je protizákonné,“ zdůraznil Heřman.

Proč mi doposud nikdo z vás neoznámil, že jste nespokojení? Kde jsou vaše stížnosti?
ředitel jihočeské policie Radomír Heřman

„Jak připustíte, aby zhruba 400 Romů terorizovalo zbylých 20 000 obyvatel Máje?“ ptal se Heřmana například asi šedesátiletý muž. Jeho dotaz doprovázel bouřlivý potlesk publika. „Proč není na sídlišti více policistů?“ připojil dotaz jeden mladík. Další lidé zase zastávali názor, že pořádková služba na situaci na sídlišti nestačí.

„Proč mi doposud nikdo z vás neoznámil, že jste nespokojení? Kde jsou vaše stížnosti? Pokud máte jakékoliv podněty k práci policie, přineste mi je,“ odpověděl Heřman.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Těžkooděnci zastavili demonstranty u sídliště Máj.

Nepokoje v Českých Budějovicích odstartovala dětská potyčka na pískovišti, do které se postupně zapletlo několik dospělých. Odborníci varují, že situace jako záminky využili k rozpoutání konfliktu extremisté, kteří nyní ve městě organizují demonstrace podobné těm na severu Čech. [celá zpráva]

„Máte pořád stejný názor, jako když jsme se setkali poprvé, že se na Máji nic neděje?“ ptal se pořadatel první demonstrace primátora Juraje Thomy (HOPB). „Já jsem vám u mě v kanceláři řekl, že Máj rozhodně není Chanov nebo Matiční ulice,“ odvětil primátor.

Policii překvapila agresivita místních občanů

Největší bouři emocí však sklidil dotaz asi dvacetileté dívky, která konstatovala, že při demonstracích nešli ulicemi radikálové, ale především místní nespokojení občané. To připustil i vedoucí odboru jihočeské pořádkové policie Martin Souček.

„Překvapila nás ta agrese zejména vás místních občanů. Neměli jsme dobrý pocit, že musíme vést svůj zákrok proti většinové společnosti. Proto bychom vás znovu vyzvali, abyste zvážili svoji účast na podobných demonstracích,“ upozornil Souček.

Za první hodinu se vystřídalo přes dvacet dotazů. Řada lidí si stěžovala, že jsou na Máji terorizováni ze strany Romů. Policisté je ujišťovali, že budou posíleny hlídky i poté, co skončí současná výjimečná situace.

Jeden z účastníků také tvrdil, že na Máji byly napadeny v neděli žena a dítě. „Pokud tuto informaci máte, já ji nemám. Musím si podrobně zjistit podrobnosti,“ reagoval krajský policejní ředitel.

Objevily se také příspěvky lidí, kteří si soužití s Romy na Máji spíše chválili. „V našem domě všechny děti chodí do školy a je tam uklizeno,“ uvedla jedna z diskutujících.

Diskutující Romové upozorňovali na to, že demonstrace byly honem a lovem na lidi. „Kdy se budeme moci přestat s dětma schovávat?“ ptala se jedna z žen.

Na českobudějovickém sídlišti Máj se v posledních dnech strhlo několik potyček. Nejprve se 21. června na hřišti dostaly do konfliktu děti, následně se do něj zapojilo asi 100 dospělých. Na místě zasahovala i policie. Reakcí na konflikt ze hřiště na sídlišti byla demonstrace, která se uskutečnila 29. června. Po ní se několik stovek účastníků shromáždění přesunulo na Máj, kde se někteří střetli s policisty. V sobotu 6. července pořádkové služby zasáhly na sídlišti proti účastníkům protiromské demonstrace, kteří se tam přesunuli z centra města, kde magistrát zrušil jejich neohlášené shromáždění. Účastníci se chtěli z náměstí vydat hromadně právě na sídliště, kde žije romská komunita. Na místě je čekaly stovky policistů. Na sídlišti už několik dní zůstává více strážníků než obvykle.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám