Hlavní obsah

Léčebné konopí bude nejdřív na podzim. A drahé

Právo, Oldřich Danda

Zavedení legální léčby konopím stále vázne. Podle informací Práva se sušená droga do českých lékáren dostane nejdříve na podzim a bude dostupná pouze movitějším pacientům. Dovážet se totiž má z Nizozemí, protože import z Izraele, který by byl až čtyřikrát levnější, komplikují administrativní překážky.

Foto: Václav Lang, Novinky

Článek

Konopí z Nizozemí vyjde okolo 200 korun za gram. Ministerstvo zdravotnictví připravilo vyhlášku, která stanovuje měsíční dávku na 30 gramů. Pacienti si tak budou muset připravit šest tisíc na měsíc, což je hlavně pro invalidní důchodce těžko dosažitelná suma.

Poté, co ministerstvo zdravotnictví odmítlo léčebné konopí zařadit na seznam léčiv hrazených zdravotními pojišťovnami, byl dovoz z Izraele pro mnohé pacienty určitou nadějí.

Tamní producenti jsou ho schopni prodávat za 50 až 70 korun za gram.

Náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek tvrdí, že Nizozemí bylo zatím jedinou volbou. „Našemu systému více konvenuje ten nizozemský, kvůli evropskému povolovacímu systému, je to snazší,“ řekl Právu.

Na dotaz, zda zkusí jednat s izraelskou stranou o případném dovozu, uvedl: „Můžeme se na to dotázat, ale mám informace, že přímý dovoz by byl složitý a že to z bezpečnostních důvodů nebylo v Izraeli dovoleno. Pokud odpadnou překážky na jejich straně, tak nebudeme proti. Nám je přece jedno, odkud se bude dovážet.“

Podle informací z izraelské ambasády v izraelském parlamentu právě probíhá diskuse o tom, jak zákonně pěstování konopí upravit, a otázka případného vývozu přijde k řešení nejdříve za několik měsíců.

ČR průkopníkem dovozu marihuany

Česko se pro pěstitele léčebného konopí stalo zajímavou zemí, protože jsme první na světě, kam se bude legálně dovážet konopí pro léčebné účely.

Do Česka zavítal i ředitel jedné z osmi izraelských firem, která se pěstováním konopí zabývá. Nativ Seget z firmy Cann-pharmaceuticals zjišťoval, jestli by bylo možné do Česka dovážet. Podle něj by legislativní překážky šly lehce překonat, pokud by se na dovozu domluvila česká a izraelská vláda.

Dovozní licenci firmy zatím nezískaly

„Jsme připraveni dodávat, ale zatím neproběhla mezi státními úřady žádná diskuse,“ řekl Právu. Podle Segata jsou oproti Bedrocanu (nizozemský výrobce) mnohem levnější, protože nemusí konopí pěstovat ve speciálních klimatizovaných halách pod lampami, ale přímo na silném izraelském slunci. Navíc Seget tvrdí, že jeho firma pěstuje mnohem více druhů konopí, a mohou tak pomoci většímu spektru pacientů.

V Izraeli je okolo 11 tisíc pacientů, kteří se léčí konopím. Platí paušální cenu okolo dvou tisíc korun za měsíc.

Zákon o léčebném konopí platí od prvního dubna. V prvním roce by se mělo konopí nejdříve dovážet a od příštího dubna budou moci speciální farmy pěstovat marihuanu i v České republice.

O dovozní licenci si požádalo už pět firem, ale zatím ji žádná kvůli nedostatkům v žádostech nedostala. Zpožďuje se také vytvoření nového registru, ve kterém se budou evidovat recepty na výdej konopí. Podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Viktorie Plívové by měl být funkční v září.

Způsob, jakým se ministerstvo zdravotnictví postavilo k naplňování zákona o léčebném konopí, kritizují jak pacienti, tak odborníci.

Považují například za nesmyslné, že resort vyhláškou určil, že pacienti budou moci dostávat měsíčně max. 30 gramů sušené rostliny.

V případě pacientů s roztroušenou sklerózou je to málo, protože potřebují i trojnásobné množství. Diskriminační je i věková hranice 18 let, protože na léčbu nedosáhnou děti, přitom lze drogu aplikovat i jinak než kouřením.

Podle ministerské vyhlášky budou mít nárok na konopí pacienti, kteří trpí chronickou nevyléčitelnou bolestí, roztroušenou sklerózou, křečemi po poranění míchy, nechutenstvím při léčbě rakoviny a HIV, nevolnostmi a Tourettovým syndromem.

Reklama

Výběr článků

Načítám