Hlavní obsah

Rusnokův kabinet je druhým nejstarším, je v něm jedna žena

V úřednickém kabinetu premiéra Jiřího Rusnoka, který jmenuje prezident Miloš Zeman ve středu dopoledne, zasedne několik zcela nových tváří i několik matadorů, kteří se v nejvyšších sférách politiky a veřejné sféry pohybují dlouhodobě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Rusnok

Článek

V řeči čísel bude kabinet svým věkovým průměrem (53,2 roku) druhý nejstarší. Předčí ho jen kabinet Miloše Zemana, který měl věkový průměr 54,4 let. Například vláda Petra Nečase měla v době svého vzniku věkový průměr něco přes 48 let.

V Rusnokově vládě by měla zasednout jediná žena, Marie Benešová, která povede resort spravedlnosti. Vládní sestava bude svým počtem 15 ministrů patřit mezi trojici nejmenších kabinetů a celkově bude 12. kabinetem v historii samostatné České republiky.

Foto: Petr Horník, Právo

Marie Benešová, advokátka a budoucí ministryně spravedlnosti ve vládě Jiřího Rusnoka.

Vedle premiéra Jiřího Rusnoka, kterého sestavením kabinetu prověřil prezident Zeman, dosavadní koalici navzdory, bude výraznou osobou vicepremiér a ministr financí Jan Fischer. Někdejší populární předseda nestranické vlády a neúspěšný prezidentský kandidát potvrdil svou účast v kabinetu v pondělí jako poslední. [celá zpráva]

Fischer se bude ve Strakově akademii potkávat s ministrem vnitra Martinem Pecinou, který stejný post zastával již v jeho vlastním kabinetu. Zkušenost z předchozí úřednické vlády má i někdejší karierní diplomat Jan Kohout, který podobně jako v předchozím případě bude působit coby ministr zahraničí.

Přímou návaznost na nynější kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) bude zajišťovat ministr obrany Vlastimil Picek. Někdejší náčelník generálního štábu přijal nabídku pokračovat s ohledem na reorganizaci armády a dořešení budoucnosti stíhacího letectva, jemuž končí pronájem švédských gripenů.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr obrany v demisi a zároveň kandidát na nového ministra Vlastimil Picek v pondělí přijel jednat s Jiřím Rusnokem.

Zkušenosti z nejvyšších sfér státní správy má již zmiňovaná Benešová, která byla v minulosti nejvyšší státní zástupkyní.

Na ministerstvu zemědělství, v jehož čele nyní stane, v minulosti na pozici náměstka působil šéf Potravinářské komory Miroslav Toman. Budoucí ministr životního prostředí Tomáš Podivínský působí v resortu na pozici náměstka a příští ministr školství Dalibor Štys vede v resortu jeden z odborů.

Foto: David Veis, ČTK

Dalibor Štys na snímku z 2. července

Někdejší šéf Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a uznávaný lékař Martin Holcát povede resort zdravotnictví, průmyslu bude šéfovat bývalý dlouholetý ředitel třineckých železáren Jiří Cienciala. Exporadce tehdejšího prezidenta Miloše Zemana a svého času generální inspektor Českých drah Zdeněk Žák bude šéfovat resortu dopravy.

Foto: Milan Vojtek, Právo

František Lukl

Nejmladším členem kabinetu bude pětatřicetiletý starosta Kyjova a místopředseda Svazu měst a obcí František Lukl, který se stane ministrem pro místní rozvoj. Kulturu převezme někdejší šéf České televize František Balvín.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám