Hlavní obsah

Jsem přesvědčena, že ji dostane, říká Benešová o důvěře Rusnokově vládě

– Praha
Právo, Radim Vaculík

Premiér Jiří Rusnok není jediný, kdo si z jeho chystané úřednické vlády myslí, že kabinet získá důvěru ve Sněmovně. Stejný názor řekla Právu i designovaná ministryně spravedlnosti a někdejší nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová.

Foto: Petr Horník, Právo

Marie Benešová, advokátka a budoucí ministryně spravedlnosti ve vládě Jiřího Rusnoka

Článek

”Já jsem ale přesvědčena, že nakonec vláda (Jiřího Rusnoka) tu důvěru dostane. Tak mi něco říká, že ano,“ uvedla Benešová.

Naopak předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová v neděli uvedla, že nyní si myslí, že Rusnokova vláda důvěru nezíská, ale nevyloučila, že do hlasování o důvěře se může situace změnit. Sama ovšem odmítá jak Rusnokovu vládu, tak předčasné volby, když má stávající koalice podporu 101 poslance. [celá zpráva]

Pokud by Rusnokova vláda důvěru dostala, v ministerské funkci by Benešová zůstala až do řádných voleb naplánovaných na květen příštího roku. Počítá však i s možností, že by ministerstvo vedla do května i v případě, že Rusnokův kabinet důvěru ve Sněmovně nezíská.

„I tato varianta je možná. (Mirek) Topolánek taky vládl dlouho v demisi. Neumím to ale odhadnout, jestli to bude, či nikoli,“ konstatovala Benešová.

Benešová: Neměla jsem ambici stát se ministryní

Tato nyní stále ještě advokátka by ale podle svých slov chtěla pracovat jako ministryně po mnohem kratší dobu, stejně jako opozice totiž preferuje předčasné volby.

„Pro mě by bylo příjemné, kdyby se Sněmovna rozpustila, udělaly se nové volby a vládli jsme jen krátkou dobu. To bych lidsky docela uvítala,“ uvedla Benešová. Stejný názor zastává i designovaný ministr vnitra Martin Pecina, který by také nejraději viděl předčasné volby. [celá zpráva]

Benešová popřela, že měla vždy v plánu obsadit post šéfky resortu spravedlnosti.

„Neměla jsem tu ambici být ministryní. Už mám přece jen radši klid, ale když vím, že má země problém, a než aby pokračovala ta pravicová vláda a ty nešvary, které lidi odmítají, tak je potřeba napnout síly, aby se toto odbouralo. Ale samozřejmě by to chtělo volby, pro ty jsem. A když budou předčasné, budu jen ráda,“ podotkla bývalá místopředsedkyně ČSSD, která členství v nejsilnější parlamentní straně přeruší okamžikem svého jmenování šéfkou resortu spravedlnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám