Hlavní obsah

V ostravském Přednádraží zavládl smutek. Poslední rodiny balí věci

Právo, Denisa Telaříková

Dvaadvacet let měla svůj domov v ostravském Přednádraží čtyřicetiletá Helena Macková. Našla si tam partnera pro život, se kterým žije přes dvacet let, a spolu vychovávají čtyři děti. Teď však rodina se slzami v očích a s pocitem prohraného boje balí své věci v bytě v posledním obydleném domě číslo osm v Přednádraží.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Romský aktivista Kumar Vishwanathan (vlevo) se snažil ve čtvrtek obyvatele Přednádraží před stěhováním povzbudit. Jeho sdružení se o rodiny bude starat i po přestěhování.

Článek

V sobotu dopoledne je totiž čeká stěhování do pronajatého bytu ve Slezské Ostravě. A přestěhují se tam nejen oni, ale i dalších pět rodin, které až do poslední chvíle s podporou neziskových organizací bojovaly o to, aby ve svépomocí opraveném domě v Přednádraží mohly zůstat bydlet. Teď se rodiny bojí, co s nimi v novém bydlišti bude dál, zda vše zvládnou.

„Je to pro nás hodně smutná věc. Opouštím místo, které jsem měla nejraději. Stěhujeme se někam, kde ty lidi vůbec neznáme. Mám z toho strach. Než se zabydlíme a psychicky dáme dohromady, tak to bude trvat,“ svěřila se Právu ve čtvrtek dopoledne Helena Macková při balení věcí do připravených pytlů.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Miloslav Kaleja popisuje, jak se jim kdysi krásně v Přednádraží žilo, když domy vlastnily České dráhy. Jeho družka Helena je ze stěhování nešťastná.

„Máme za sebou velmi náročný rok prožitý v nejistotě. Pořád jsme nevěděli, co bude s Přednádražím dál. Jestli tu budeme moci zůstat. Bylo to velké trápení. Pak přišli exekutoři a bylo vymalováno,“ líčila události posledního roku Macková. Dodala, že rodina plánuje začít zcela nový život.

Rodiny se bojí, zda přestěhování zvládnou

„Vzpomínky na Přednádraží ale zůstanou. Pamatujeme dobu, kdy domy vlastnily České dráhy a žilo se zde krásně. Byla tu hospůdka, řezník, obchod. Když to dráhy prodaly novému majiteli v roce 2010, tak to tady vše šlo od desíti k pěti. Přicházeli lidé, kteří neplatili nájem a dělali problémy. A starousedlíkům se to nelíbilo a začali odcházet,“ zavzpomínal druh ženy Miloslav Kaleja, který se teď bojí, že v pronajatém bytě 2+1 v Hrušově bude mít problém svou rodinu uživit.

„Nájem budeme mít 9300 korun, za elektřinu budeme platit 1200 korun. Na živobytí celé rodiny nám zůstane tak 6 až 7 tisíc korun a to je pro šest lidí málo,“ posteskl si Kaleja a zavzpomínal, že když se do Přednádraží před 22 lety nastěhoval, tak platil nájem 250 korun.

Poslední rodiny z Přednádraží jsou přesvědčené, že za zánikem této ostravské lokality stojí hlavně majitel domů Oldřich Roztočil, který nezvládl svůj podnikatelský záměr, ale také radnice v Moravské Ostravě a Přívoze i samotné město Ostrava. „Otočili se k nám všichni zády, pomohly nám neziskové organizace. Především pak Vzájemné soužití v čele s Kumarem Vishwanathanem,“ upozorňují lidé.

Vishwanathan: Romové už nejsou kočovníci

Stěhování posledních šesti rodin z Přednádraží považuje za hodně smutnou záležitost právě i romský aktivista Kumar Vishwanathan. „Je to hodně smutné, ale na druhou stranu to ukázalo, jak jsou ti lidé stateční a silní. Oni bránili určité hodnoty, svůj domov. Romové už prostě nejsou kočovníci. Stejně jako ostatní národy tak už i Romové zapustili kořeny. Chtěli zde zůstat, mít zde svůj domov, mají pouto k těm domům, někteří tu bydleli i dvacet třicet let. Není to jen tak odsud odejít. Je to pro ně velmi těžké. Odcházejí se smutkem, s bolestí v srdci,“ upozornil Vishwanathan.

Podle něj je největší problém v tom, že v Česku stále není vyřešena problematika sociálního bydlení pro chudé lidi, seniory a začínající rodiny. „Všechno nemůže řešit neviditelná ruka trhu. Musí být nastavena koncepce sociálního bydlení. Dají se využít peníze z Evropské unie,“ upozornil aktivista s tím, že doufá, že problém v Přednádraží pomůže vyřešit situaci se sociálním bydlením na území celé republiky.

Podle něj je největší problém v tom, že v Česku stále není vyřešena problematika sociálního bydlení pro chudé lidi, seniory a začínající rodiny. „Všechno nemůže řešit neviditelná ruka trhu. Musí být nastavena koncepce sociálního bydlení. Dají se využít peníze z Evropské unie,“ upozornil aktivista s tím, že doufá, že problém v Přednádraží pomůže vyřešit situaci se sociálním bydlením na území celé republiky.

Zhruba po roce protestů lidí proti vystěhování z Přednádraží tak situace zřejmě spěje do finále. Problém odstartovala nefunkční kanalizace, u které dosud nebyl nalezen majitel. Na podzim má o něm rozhodnout soud. Na majitele domů v Přednádraží Oldřicha Roztočila byla uvalena exekuce kvůli dluhu ve výši 182 tisíc za vodu u společnosti OVAK. O osudu Přednádraží má v létě rozhodnout dražba. Její termín však ještě nebyl stanoven.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám