Hlavní obsah

Asi mají spoustu práce s balením, rýpnul si Mynář do ministrů, kteří nepřijdou na Hrad

Právo, tin
Praha
Aktualizováno

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář řekl Právu, že zatím obdržel omluvu od tří ministrů končící Nečasovy vlády, kteří odmítli prezidentovo pozvání na večeři, kde se s nimi chtěl rozloučit. Na jejich adresu Mynář řekl, že jsou nejspíš zaneprázdnění balením.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář

Článek

Prezidentská kancelář rozesílá pozvánky narychlo, ministři se o večeři dozvěděli až ve středu. „Někteří mají asi spoustu práce s balením,“ reagoval Mynář na informaci Práva, že se většina členů končícího kabinetu rozhodla pozvání odmítnout. [celá zpráva]

Zatímco tři ministři už se podle Mynáře písemně z večeře omluvili, dalších šest by mělo na setkání přijít, řekl Právu.

Bude to důstojné, ujistil Mynář

„Přišlo mi úsměvné, když jsem si přečetl od pana Kalouska, že to bude fiasko,“ poznamenal kancléř. Prezident chce podle něj poděkovat za odvedenou práci. „Určitě to bude důstojné. Pokud ale někdo nechce, nemůžeme ho nutit,“ dodal Mynář.

Ministr financí v demisi Miroslav Kalousek se později ozval redakci a odmítl, že by na pozvání reagoval slovy o fiasku, jak uvedl Mynář. „Potvrdil jsem pouze, že jsem se zdvořile omluvil, protože mám jiný program. Žádný jiný komentář jsem k tomu neměl. Hradní úředník nechť přestane plkat a nebere si do úst ústavní činitele,” řekl Právu Kalousek.

Večeře se má konat příští pondělí na Pražském hradě. Podle informací Práva většina dosluhujících ministrů nepřijde naschvál, i když to prezidentovi na rovinu neřeknou. Jednoznačně pozvání odmítli například Karel Schwarzenberg, Miroslav Kalousek (oba TOP 09), Martin Kuba (ODS) nebo Karolína Peake (LIDEM).

Servítky si nebral končící ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). „Za téhle situace se pozvání přijmout nedá, zdvořile se omluvím,” řekl Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám