Hlavní obsah

Picek Rusnokovi kývl, ministrem obrany bude i v další vládě

Právo, Novinky, plk, tin
Aktualizováno

Dosavadní ministr obrany Vlastimil Picek přijal nabídku designovaného premiéra Jiřího Rusnoka a chce zůstat i v jeho vládě. Oznámila to Pickova mluvčí Mira Třebická. Na Rusnokovu nabídku ve čtvrtek kývl také viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jiří Cienciala, který by měl řídit ministerstvo průmyslu a obchodu. Resort dopravy povede bývalý generální inspektor Českých drah Zdeněk Žák.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr obrany Vlastimil Picek

Článek

Vlastimil Picek chce podle slov své mluvčí pokračovat v rozdělané práci. Především se zaměří na dokončení reorganizace armády a ministerstva.

Picek působil ve vládě Petra Nečase (ODS) jako nestraník. „Po důkladném zvážení situace jsem dospěl k závěru, že mám ve své práci pokračovat," uvedl Picek v tiskovém prohlášení.

Kalousek nepochyboval

„Nepochyboval jsem o tom ani vteřinu,” komentoval Pickovo rozhodnutí ministr financí v demisi Miroslav Kalousek.

Člen sněmovního bezpečnostního výboru Jan Vidím řekl Právu: „Pan Picek je už pár týdnů dospělý chlap, jistě ví, co dělá. Ale důvody, které oficiálně uvádí, jsou legrační. Lidsky je mi ale moc líto Petra Nečase, který kvůli němu odvolal z vlády Karolínu Peake a do ministerské funkce ho prosadil.“

Místopředsedkyně sněmovního výboru pro obranu Jana Černochová uvedla, že Picek udělal to, co je podle něj pro obranu v tuto chvíli nejlepší.

„Jeho rozhodnutí chápu a musel o všech konsekvencích přemýšlet hodně dlouho a bylo to pro něj těžké. Je stále uvažováním voják, ne politik. Takže udělal to, co považuje pro resort obrany za nejlepší. Čtvrtý ministr za poslední rok by nebyl dobrou vizitkou pro naši zemi nejenom z hlediska vnitřní bezpečnosti, ale i vůči našim aliančním partnerům,“ uvedla.

Cienciala chce řešit krizi

Jiří Cienciala, který souhlasil s nabídkou řídit ministerstvo průmyslu, byl řadu let ředitelem Třineckých železáren a nyní se věnuje akademické dráze.

Přijetí postu bere jako „dočasnou službu státu”. Rozhodování o nabídce Rusnoka pro něj nebylo snadné. Podle jeho slov především kvůli současné politické situaci i jeho pracovním povinnostem v ostravské Vysoké škole podnikání nebo v Třineckých železárnách, kde je členem dozorčí rady.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Rektor Vysoké školy podnikání v Ostravě Jiří Cienciala

„Ale rozhodl jsem se nabídku na post ministra průmyslu a obchodu přijmout. Beru to jako určitou dočasnou službu státu a jako poslání pro manažera, který má zkušenosti s řešením krizí. Současná situace se podle mého názoru dá považovat za krizi a je potřeba toto období překlenout tak, aby klíčový sektor, jakým průmysl a obchod je, nijak neutrpěl, ale naopak fungoval a posiloval,“ vysvětlil svůj krok Cienciala s tím, že odmítá jakékoliv případné politizování a intrikaření kolem své osoby a nové pozice.

„Chci se soustředit na práci, zejména co se týče průmyslu, na zvýšení jeho konkurenceschopnosti. Mým cílem je povýšení průmyslu do pozice národního zájmu. Zaměřím se také na další podporu podnikání, protože nabízí velký potenciál v podobě ekonomického a sociálního rozvoje a účinně snižuje nezaměstnanost. Samozřejmě hodlám rozvíjet spolupráci průmyslu a školství, technické vzdělávání, vědu, výzkum a inovace,“ popsal budoucí ministr průmyslu a obchodu.

Dopravu povede Žák

Ministerstvo dopravy povede bývalý generální inspektor Českých drah Zdeněk Žák. V minulosti působil i jako poradce nynějšího prezidenta Miloše Zemana.

Foto: Eva Kořínková, ČTK

Zdeněk Žák

Chce se zaměřit na kontrolu hospodaření Českých drah, ale také změnit tarify výkonového mýtného pro kamióny. Ve svém resortu neplánuje žádné plošné personální změny. V rozhovoru pro ČTK ale uvedl, že by rád propustil lidi, kteří podle něj vnímají vysoké posty v úřadu jako trafiky.

„Musíme se u Českých drah podívat na čísla a musíme rychle prověřit to, jaká vlastně je kondice té firmy, protože se obávám, že České dráhy jsou pro český stát jednou z nejnebezpečnějších časovaných bomb,“ řekl Žák.

Zbývají dvě ministerstva

Jiří Rusnok už má obsazených dvanáct ministerských postů. Už ve středu oznámil starosta Kyjova František Lukl, že přijal nabídku vést resort místního rozvoje. [celá zpráva]

Rusnokovi tak zatím zbývají neobsazená vedoucí místa na ministerstvech financí a životního prostředí.

Anketa

Zamlouvá se vám vznikající kabinet Jiřího Rusnoka?
ano
59,1 %
nevím, většinu lidí neznám
11,8 %
ne
29,1 %
Celkem hlasovalo 15694 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám