Hlavní obsah

V Českých Budějovicích hrozí další boj v ulicích

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální sítě jsou po celý týden plné rasistických urážek a pozvánek na protiromské demonstrace v Českých Budějovicích. Po sobotním řádění radikálů na sídlišti Máj hrozí další střety v ulicích. Budějovický primátor Juraj Thoma (HOPB) proto apeluje na všechny obyvatele, aby se nezapojovali do pouličních akcí.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Článek

Je zřejmé, že lidé, kteří nechtějí protestovat, by měli hlavně v sobotu opustit České Budějovice, tento víkend může být ještě horší než ten poslední, při kterém bylo zraněno deset lidí.

„Vedení města apeluje na všechny občany žijící na sídlišti, aby se v žádném případě nezapojovali do pouličních akcí a nepodporovali radikální skupiny,“ zdůraznil ve středu primátor Thoma. Město prý má zatím ohlášenou jednu demonstraci, o níž rozhoduje příslušný odbor magistrátu.

Strážníci a policie posílí hlídky

Z internetové sítě je patrné, že do Českých Budějovic mohou přijet až stovky lidí včetně militantních radikálů z různých měst. Na víkendová shromáždění s názvy jako Demonstrace proti černému rasismu, Demonstrace proti nepřizpůsobivým občanům II. nebo Procházka městem České Budějovice tam zvou různí uživatelé sociální sítě.

Kvůli situaci ve městě se konalo ve středu také zasedání rady města za účasti policistů. „K posílení pocitu bezpečí by mělo přispět okamžité opatření, které spočívá v posílení počtu hlídek městských strážníků. Vedle motorizované hlídky bude k dispozici nonstop 12 strážníků. Další pěší hlídky vyšle podle slov plukovníka Romana Bláhy do ulic sídliště Policie ČR,“ konstatoval po jednání primátor.

Policie rozehnala demonstranty v Českých BudějovicíchVideo: Jiří Forman, Novinky

Také policisté nechtějí podrobnosti k následujícímu víkendu prozrazovat. „Mohu pouze konstatovat, že jsme připraveni znovu bránit majetek, ale především zdraví občanů,“ uvedla mluvčí jihočeské policie Lenka Holická.

Od poslední demonstrace nedošlo na sídlišti Máj k žádnému zásadnímu konfliktu, ale je zřejmé, že ve městě panuje napětí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám