Hlavní obsah

ČSSD odmítá i změny druhého pilíře a sází na růst produktivity práce

Novinky, jas

Sociální demokracie ústy stínového ministra práce a sociálních věcí Romana Sklenáka a Vladimíra Špidly kritizovala druhý pilíř důchodové reformy. Do něj se zapojilo jen 75 000 lidí a ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) proto připravuje změny, které by nalákaly ke vstupu více lidí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vladimír Špidla

Článek

Sklenák označil druhý pilíř za fiasko a absolutní neúspěch, který byl prosazen navzdory opozici. ČSSD, která avizuje, že by pilíř po případném vítězství ve volbách zrušila, prý nelze vinit z neúspěchu.

Případné změny, které chce Kalousek formou poslanecké iniciativy předložit, ČSSD odmítá a sama hledá řešení, na němž bude shoda napříč společností. [celá zpráva]

Špidla: Demografii vykompenzuje produktivita

Špidla, coby expert na sociální politiku a stínový ministr životního prostředí, zpochybnil nutnost vzniku vládní podoby reformy a s odkazem na očekávaný demografický vývoj uvedl, že v roce 2090 by mělo na jednoho důchodce „vydělávat” stejně jako dnes 2,6 pracujících. Tento poměr prý klesne pouze kolem roku 2050, kdy bude 1,7 pracujícího na každého důchodce. Jelikož se však dá očekávat, že se v průběhu času bude dále zvyšovat produktivita práce, výraznější zásahy do současného systému prý nebudou třeba.

Právě negativním demografickým vývojem, který zvýší počet důchodců, zdůvodňuje vláda neudržitelnost stávajícího systému. Varuje zároveň před poklesem reálných důchodů.

Podle Špidly oproti tomu stačí v inkriminovaném období kolem roku 2050 převést do systému určitou sumu. Deficit důchodového účtu by měl být podle Špidly i tak udržitelný. Druhý pilíř je prý nebezpečný, špatný a ohrožující zejména stávající důchodce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám