Hlavní obsah

Nepochybně vyslechneme všechny, reagoval vrchní žalobce na výzvu Nečase

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vrchní státní zástupce v Olomouci Ivo Ištvan ve středu oznámil, že státní zastupitelství vyslechne všechny lidi, jejichž výpověď může objasnit kauzu blízké spolupracovnice odstupujícího premiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové. Neupřesnil, zda vyslechne i Nečase, který v úterý žalobce vyzval, aby mohl vypovídat. Další postup vyšetřovatelů nechtěl Ištvan komentovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ivo Ištvan

Článek

Žalobci podle Ištvana na případu stále pracují, nebudou ale médiím sdělovat podrobnosti. "Státní zastupitelství nepochybně vyslechne všechny osoby, jejichž výpověď může přispět k objasnění stíhaných skutků," řekl Ištvan.

Úřad vlády v úterý zveřejnil Nečasův dopis adresovaný žalobcům, ve kterém sděluje, že je kdykoliv plně k dispozici a může poskytnout relevantní informace. Nečas nechce, aby se to, že nebude vyslechnut, stalo záminkou pro prodlužování vazby obviněných. [celá zpráva]

"Z doslechu jsem nabyl vědomost, že soudce odůvodňoval omezení osobní svobody stíhaných potřebou vyslechnout předsedu vlády. Dovoluji si oznámit vyšetřujícím orgánům, že jsem kdykoliv plně k dispozici pro případné svědectví," uvedl Nečas.

Chtějí je ve vazbě zlomit? ptá se Nečas

Nečas ve středu po jednání vlády zopakoval, že by byl velmi nerad, kdyby musel dospět k závěru, že natahování výslechů a rozšiřování seznamů svědků působí dojmem, že „skutečným cílem je držet ty lidi co nejdéle ve vazbě a takzvaně je zlomit”.

„Byl bych velmi nerad, kdyby tento dojem vznikl,” dodal.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Nečas ve Strakově akademii 10.10.2012

Podle Kalouska šlo o politický obchod

Kvůli kauzám kolem Nagyové Nečas odstoupil z funkce předsedy vlády i z čela ODS. Podle policie sám figuruje v kauze údajné politické korupce. Do druhého případu - nelegálního sledování - podle dostupných informací zapojen není.

Ve vazbě je nyní sedm z osmi obviněných ve dvojici případů. V prvním z nich slíbil podle policie Nečas trojici tehdejších poslanců ODS úplatek a údajně také zajistil jeho poskytnutí. Spekulovalo se proto, že by se i on mohl dostat do hledáčku policie. Podle kanceláře předsedkyně Poslanecké sněmovny však zatím žádná žádost o vydání některého z poslanců v souvislosti s touto kauzou nepřišla.

Ve čtvrtek bude o případu na policii vypovídat šéfka Sněmovny Miroslava Němcová (ODS), již dříve tak učinil ministr financí v demisi Miroslav Kalousek (TOP 09), podle něhož šlo stejně jako podle Nečase jen o politický obchod. [celá zpráva]

Nagyová je pojítkem kauz

Trojice bývalých poslanců ODS - Marek Šnajdr, Petr Tluchoř a Ivan Fuksa - čelí obvinění, že během sporů o vládní daňový balíček složila mandáty za slib dalších výhod (členství v orgánech státních firem), čímž údajně porušila zákon. Do případu jsou zapleteni také někdejší náměstek na ministerstvu zemědělství Roman Boček a Nagyová.

Ta figuruje i ve druhé kauze, kde čelí obvinění spolu se třemi vojenskými zpravodajci kvůli tomu, že se podílela na nelegálním sledování Nečasovy manželky Radky a dvou dalších lidí. Obviněni jsou vedle Nagyové také zpravodajec Jan Pohůnek, bývalý šéf Vojenské rozvědky Ondrej Páleník a jeho nástupce Milan Kovanda, který je jako jediný stíhán na svobodě.

Reklama

Výběr článků

Načítám