Hlavní obsah

Benešová přeruší členství v ČSSD po jmenování ministryní

Právo, Novinky, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kandidátka na ministryni spravedlnosti Marie Benešová v rozhovoru pro Právo ve středu uvedla, že jakmile bude jmenována do funkce, přeruší členství v ČSSD i v advokátní komoře. Vedení ČSSD vyzvalo všechny členy, kteří by chtěli přijmout posty ve vládě Jiřího Rusnoka, aby opustili stranu.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová kývla Jiřímu Rusnokovi na post ministryně spravedlnosti.

Článek

„Nevylučuji, že členství v ČSSD přeruším taky, ale proč bych měla stahovat kalhoty, když brod je daleko a zatím jsem nebyla jmenována. Proč bych měla honem na nějaké hysterické výzvy toto dělat, když jsem to neudělala ani ve vztahu k České advokátní komoře? Zatím jsem pořád advokát a pozastavím tam činnost v okamžiku jmenování,“ řekla ve středu Právu Benešová.

Na dotaz, zda tedy stejně jako práci advokáta přeruší po svém ministerském jmenování i členství ve straně, nakonec reagovala jednoznačně: „Pokud mně řeknou, že mě ve středu (10. července) jmenují, tak ve středu podávám žádost své základní organizaci o přerušení členství. Ale proč to mám dělat dnes? Protože si na mě jen došlápli? Vždyť je to zbytečná hysterie a je to nedůstojné. ČSSD si tím akorát ubližuje.“

Doplnila, že se jí řada stranických buněk zastala, například prý severočeská, jihočeská, západočeská, část Pardubicka i její domovské Kladno.

Benešovou překvapilo, že vedení strany striktně požaduje po kandidátech na ministry členství přerušovat. „Naopak to sociální demokracii prospívá, když tam můžeme prosazovat to, co jsme měli v našich koncepcích,“ míní někdejší nejvyšší státní zástupkyně.

„Ale taky chci mít klid, samozřejmě nechci nynější výkřiky a zbytečné štěkání. Dávno mám ten pocit, že se mě snaží vystrnadit,“ dodala Benešová.

Kohout a Koníček již členství pozastavili

Členství v ČSSD již přerušili i další potenciální ministři. Jan Kohout, který má vést resort zahraničních věcí, i František Koníček, který by měl vést ministerstvo práce a sociálních věcí.

„Na vzniku Rusnokovy vlády se ČSSD nepodílí a nevysílá do ní žádné své členy. Ti, kteří tam přesto vstoupí, by měli z ČSSD odejít,“ uvedl v pondělí šéf ČSSD Bohuslav Sobotka a odkázal na předchozí vyjádření, že účast ve vznikající vládě je neslučitelná se členstvím v ČSSD.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám