Hlavní obsah

To je na odvolání, okomentoval Nečas Kalouskovy požadavky na vládě

Novinky, jas

Kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) se ve středu sešel na svém patrně posledním zasedání. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který vládu požádal o uvolnění dalších mimořádných prostředků na odstranění povodňových škod i odměn pro záchranáře a dobrovolné hasiče, si od premiéra vysloužil popíchnutí, že tolik požadavků na výdaje je na odvolání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

„Pan ministr dnes navrhl tolik výdajů v takovém objemu, že je to takřka na odvolání,” odtušil odlehčeně Nečas po Kalouskově výčtu opatření, na něž by měly být uvolněny peníze. „Jsem připraven podat demisi,” opáčil pobaveně Kalousek.

Nečas demisi podal již před několika týdny a celý kabinet tak pouze očekává nástup nové vlády, kterou sestavuje Jiří Rusnok.

Nečas využil příležitosti a rozloučil se s novináři, kterým poděkoval za spolupráci. „Já se rozloučím až v pondělí,” omluvil se Kalousek s tím, že ještě chystá tiskovou konferenci.

Věda dostane víc peněz

V rámci jednání vláda schválila výdaje na vědu a inovace pro příští rok ve výši 27,6 miliardy korun. V dalších letech by měly výdaje růst na 27,8 respektive 28 miliard v roce 2016.

Zmiňované peníze, které se rozhodla vláda uvolnit na odstranění škod po letošních povodních, odměny pro zasahující záchranáře i dobrovolné hasiče, by měly být ve výši 613 miliónů korun.

Kabinet rozhodl rovněž o navýšení základního jmění společnosti Explosia o 250 miliónů korun. Pro firmu vyrábějící trhaviny a munici bude muset být nalezen strategický partner. Podle Kalouska by měla být společnost privatizována.

Reklama

Výběr článků

Načítám