Hlavní obsah

Registrační značky na přání Senát schválil téměř jednohlasně

– Praha

Dlouho očekávanou změnu zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, která kromě jiného umožní vydávat motoristům registrační značky na přání, ve středu schválil Senát. Pro hlasovalo 46 ze 47 přítomných zákonodárců. Novelu už čeká jen podpis prezidenta, měla by začít platit od roku 2015.

Foto: Martin Žemlička/koláž Novinky, Novinky

Dvě registrační značky na přání vyjdou celkem na 10 tisíc korun

Článek

Registrační značky na přání nebudou smět obsahovat vulgární a hanlivé výrazy nebo například zkratku některého úřadu. Jedna taková tabulka by měla stát 5000 korun, takže dvě značky na auto vyjdou jeho vlastníka na 10 000 korun.

Cílem novely je také zpřísnit podmínky pro stanice technické kontroly nebo zjednodušit pravidla pro registraci aut a také zabránit podvodům.

Zjednodušení registrace vozidel při změně vlastníka nebo provozovatele by mělo fungovat na principu "jeden registr - jeden úřad - jedna žádost". Pokud se bude při prodeji auta na jeho registraci vztahovat už jiný místně příslušný úřad, předají si úřady spisy mezi sebou.

Novela zjednodušuje i vyřazování vozidel z evidence. Sloučí se dočasné i trvalé vyřazení. Do registru aut bude mít přístup i ministerstvo životního prostředí, a to kvůli rozesílání emisních plaket, což souvisí se zaváděním tzv. nízkoemisních zón.

Novela má vstoupit v účinnost od 1. ledna 2015, aby mělo ministerstvo dopravy dostatek času pro přípravu informačních systémů. Od 1. ledna příštího roku by mělo začít platit ustanovení, které umožní zejména výměnu informací o ukradených vozidlech mezi úřady zemí EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám