Hlavní obsah

Nečas žádá žalobce o výslech, chce pomoci obviněným

– Praha • Aktualizováno
Novinky, val

Premiér v demisi Petr Nečas vyzval státního zástupce, aby byl vyslechnut v kauze Nagyová. Chce tak zamezit dalšímu vazebnímu stíhání obviněných. Informoval o tom mluvčí vlády Jan Hrubeš.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) krátce poté, co prezidentovi předal demisi.

Článek

„Předseda vlády Petr Nečas dnes písemně vyzval státního zástupce, aby byl vyslechnut ve věci obviněných v kauze takzvaného sledování a v kauze takzvané korupce poslanců, protože by byl velmi nerad, aby neprovedení jeho výslechu mohlo sloužit jako záminka pro další omezení osobní svobody obviněných v případě rozhodování o trvání vazby,“ informoval mluvčí.

Nečas v dopisu žalobci tvrdí, že by mohl poskytnout relevantní informace „k činnosti v chodu úřadu, která je orgány činnými v trestním řízení pokládána za trestnou“.

„Z doslechu jsem nabyl vědomost, že soudce odůvodňoval omezení osobní svobody stíhaných potřebou vyslechnout předsedu vlády. Dovoluji si oznámit vyšetřujícím orgánům, že jsem kdykoliv plně k dispozici pro případné svědectví,“ napsal Nečas.

Kdo byl zadržen

Jana Nagyová - šéfka kanceláře premiéra Petra Nečase

Lubomír Poul - šéf Úřadu vlády

Milan Kovanda - šéf Vojenského zpravodajství

Ondrej Páleník - bývalý šéf Vojenského zpravodajství, nynější šéf Správy státních hmotných rezerv

Roman Boček - člen představenstva Českých drah

Ivan Fuksa - bývalý poslanec

Petr Tluchoř - bývalý poslanec

Kauza kolem Jany Nagyové vypukla počátkem června. Zatčeno při ní bylo několik lidí včetně Nagyové a trojice rebelujících poslanců ODS. Petr Nečas krátce na to rezignoval na post předsedy vlády.

Reklama

Související články

Němcová je kandidátkou na premiérku

Grémium ODS ve středu jednomyslně zvolilo předsedkyni Sněmovny Miroslavu Němcovou kandidátkou strany na premiérku. Její nominaci oznámil místopředseda strany...

Výběr článků

Načítám