Hlavní obsah

Schwarzenberg a Babák spláceli miliónové hypotéky, Kalousek s Nečasem bez dluhů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majetkové přiznání podali už všichni poslanci kromě vězněného Romana Pekárka. Podle údajů v nich uvedených splácela řada zákonodárců během loňského roku miliónové hypotéky a dluhy. Například ministr zahraničí Karel Schwarzenberg dlužil na hypotéce 12,5 miliónu korun a poslanec VV Michal Babák na dvou hypotékách celkem 11,5 miliónu korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

Naopak v černých číslech jsou například odcházející premiér Petr Nečas (ODS) nebo ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), kteří byli loni bez dluhů.

Šéfovi české diplomacie Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09) vynáší hlavně jeho majetek. Ministr se navíc zbavil také 1,58 % akcií ve společnosti Respekt Publishing. Jeho vedlejší příjmy tak loni dosáhly 11 704 805 korun.

Patřil mezi ně jak prodej akcií, tak zejména příjmy z nájmu v Česku i Německu, důchod vyplácený v Rakousku a Německu, honoráře, úroky a příjmy z užívání ochranné známky.

Schwarzenberg ale obratem investoval. Stejně jako v předcházejících letech kupoval pozemky. Loni to bylo devětadvacet pozemků nesoucích označení orná půda a travní porost, to vše za 1 027 140 korun.

Schwarzenberg zároveň za loňský rok přiznal hypotéku ve výši 12 553 181 korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec VV Michal Babák ve Sněmovně ukazuje novinářům nové přední zuby

Poslanec Babák dlužil na hypotéce u Komerční banky 7,73 miliónu a na další hypotéce u Sberbank 3,75 miliónu korun. Z prodeje části své firmy získal loni 2,2 miliónu korun. Podle jeho slov šlo o příjem z prodeje, který je rozložený do více let. Dodal, že má poměrně vysoké příjmy, které nesouvisí s jeho mandátem. Například z podnikání loni získal půl miliónu korun.

Hypotéku splácel i Sobotka

Celkem 1,25 miliónu korun dlužila třem různým věřitelům poslankyně z klubu TOP 09 a Starostů Jaroslava Schejbalová. Její kolega Jan Smutný měl hypotéku 2,3 miliónu korun a u stavební spořitelny dlužil 240 000 korun. Další poslanec TOP 09 František Laudát si ve Státním fondu dopravní infrastruktury vydělal 108 000 korun a podnikáním získal milión a 40 000 korun. Na hypotéce dlužil 3,6 miliónu korun.

Místopředseda Sněmovny Jiří Oliva (TOP 09) podnikal ve výrobě elektrické energie z fotovoltaické elektrárny a vydělal si takto 131 426 korun.

Předseda rozpočtového výboru Pavel Suchánek dlužil na hypotéce 650 000 korun. Jeho předchůdce v čele rozpočtového výboru v minulém období a současný předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka dlužil na hypotéce 1 026 547 a k tomu má leasing ve výši 194 469 korun.

Přiznání podal i Rath

Místopředseda Sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek loni hospodařil bez dluhů i vedlejších příjmů. Poslanec ČSSD Ladislav Šincl dlužil soukromému věřiteli 951 544 korun. Jeho stranický kolega Václav Votava dlužil na hypotéce ke konci roku 680 000 korun a na úvěru ze stavebního spoření 229 000 korun.

Přiznání podali všichni poslanci kromě Romana Pekárka, který je ve vězení. Doručil ho i David Rath, který je od loňského května ve vazbě. Jeho přiznání však zatím není dostupné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám