Hlavní obsah

Rusnok sehnal další ministry, školství povede Štys, zdravotnictví Holcát

Aktualizováno

Resort školství ve vládě premiéra Jiřího Rusnoka by měl vést přírodovědec Dalibor Štys. Náměstek motolské nemocnice Martin Holcát bude ministrem zdravotnictví. Místopředseda svazu měst a obcí a starosta Kyjova František Lukl dostal nabídku vést ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Lukl se chce rozhodnout do středy.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Martin Holcát

Článek

S Rusnokem  se v pondělí sešel i nynější ministr obrany v demisi Vlastimil Picek. Nabídku setrvat i v novém kabinetu dostal minulý týden. V pondělí večer řekl, že se rozhodne do čtvrtka. Rusnok a Picek se poprvé viděli dnes, minulý týden si jen telefonovali.

"Mluvili jsme o otázkách, které hýbou ministerstvem obrany, a mluvili jsme o věcech, které je potřeba v současné době nejenom realizovat, které byly již schváleny, ale které je nutné rozhodnout do příštího období," popsal obsah jednání.

Lukl se rozmyslí do středy

V průběhu tohoto týdne by měl své rozhodnutí dát vědět i místopředseda svazu měst a obcí Lukl.

„Dostal jsem nabídku vést ministerstvo pro místní rozvoj,” uvedl Lukl. Dodal, že se „kloní spíše k pozitivnímu stanovisku”.

Oba politici hovořili zejména o dalším programovém období evropských fondů, které se rozběhne od roku 2014. Právě evropské dotace a jejich čerpání spadají do kompetencí MMR.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Starosta Kyjova František Lukl

Ministrem školství bude přírodovědec Štys

Štys, který je zaměstnancem ministerstva školství, potvrdil své angažmá v Rusnokově kabinetu serveru Česká pozice.  "Osloven jsem byl a nabídku jsem přijal," citoval jej server.

Štys od loňska vede na ministerstvu školství odbor výzkumu a vývoje. Předtím pracoval pro Jihočeskou univerzitu v Českých Budějovicích, kde založil Ústav fyzikální biologie v Nových Hradech.

Holcát, který je aktuálně náměstkem ředitele Fakultní nemocnice Motol a dříve působil jako náměstek ministra zdravotnictví, na Rusnokovu nabídku rovněž kývl.

„Chtěl bych co nejdříve připravit novou úhradovou vyhlášku a pokusit se o to, aby stát platil víc za své pojištěnce, což je přes šest miliónů lidí. Dosavadních 723 korun měsíčně na jednoho pojištěnce je málo,“ řekl Holcát Právu.

Tým současných vedoucích pracovníků ministerstva si chce ponechat a ve své práci většinou navázat na záměry ministra zdravotnictví v demisi Leoše Hegera (TOP 09). S ředitelem motolské nemocnic Miroslavem Ludvíkem se dohodl na dočasném uvolnění z funkce náměstka. Holcát je nestraník a do žádné strany vstupovat nechce.

Lukl a Štys jsou dalšími z adeptů na ministerský post, s nimiž Rusnok v pondělí jednal.  Nabídky přijali bývalý ředitel Lesů ČR František Koníček, který má být ministrem práce a sociálních věcí, a Jan Kohout, který se stane ministrem zahraničí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám