Hlavní obsah

Zeman si může dělat co chce i po volbách, varoval Kalousek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ani případné předčasné volby nepovedou k vyřešení patové situace na politické scéně, domnívá se ministr financí Miroslav Kalousek. Prezident Miloš Zeman se totiž podle něj chová svévolně a jeho postup je nevypočitatelný. Podle Kalouska není tedy jisté, že by vítěze případných voleb nechal Zeman sestavit vládu. Šéf státní pokladny to řekl v pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Rusnok a Miroslav Kalousek v České televizi

Článek

„Parlamentní většina existuje, přesto prezident postupuje samovolně a jmenuje úřednickou vládu,“ vytknul Zemanovi Kalousek.

Podle něj by předčasné volby nastalou situaci nevyřešily, a ani sociální demokraté, coby favoriti předvolebních průzkumu, nemají jisté, že by je Zeman v případě volebního úspěchu nechal jmenovat vládu.

„Jestliže se takto zachoval pan prezident teď, kde máte záruku, že se tak nezachová po volbách?“ položil dotaz Kalousek.

Připomněl, že stávající koalice disponuje většinou 101 poslanců, kteří podporují sestavení kabinetu Miroslavy Němcové. „Máme většinu. Sociální demokracie sice vyhrála poslední volby, ale většina je zatím jen ta, která podpořila Miroslavu Němcovou,“ uvedl.

Nesmí se tak chovat, říká o Zemanovi

Prezident Zeman přesto v úterý pověřil ekonoma Jiřího Rusnoka sestavením úřednické vlády. „Pan prezident byl v Lánech podrobně informován od všech politických stran, že nechtějí úřednickou vládu. A když se ujistil, že to opravdu nechtějí všechny politické strany, tak to pak udělal,“ komentoval Kalousek. „V parlamentní demokracii se prezident takto chovat nesmí,“ dodal.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach v ČT naopak uvedl, že prioritou pro sociální demokraty zůstávají předčasné volby. Většinu 101 poslanců odmítl s tím, že sestává z politických přeběhlíků.

Reklama

Související články

Koalice Rusnokovu vládu hned torpédovat nebude

Koaliční strany nebudou chtít potopit vládu premiéra Jiřího Rusnoka ihned po jejím jmenování. Šéf poslanců ODS Marek Benda ani místopředseda TOP 09 Miroslav...

Výběr článků

Načítám