Hlavní obsah

Demonstraci jsme nemohli zakázat, tvrdí primátor Budějovic. Manuál vnitra hovoří jinak

Právo, Pavel Orholz
České Budějovice

Primátor Českých Budějovic Juraj Thoma (HOPB) tvrdí, že sobotní shromáždění radikálů, které skončilo bojem s policií na sídlišti Máj, nemohl magistrát zakázat, a pořadatelé měli pouze ohlašovací povinnost. Manuál ministerstva vnitra však uvádí, že podobná shromáždění zakázat lze.

Policejní zásah v Českých BudějovicíchVideo: Jiří Forman, Novinky

 
Článek

„Pořadatelé mají pouze ohlašovací povinnost před konáním akce, ale zakázat ji nemůžeme,“ řekl Právu Thoma.

Manuál k zákonu o právu shromažďovacím, který vydalo pro obce v roce 2009 ministerstvo vnitra, ale jasně připouští, že obec může podobná shromáždění zakázat. Podle něj úřad zakáže taková shromáždění, která by směřovala k výzvě: k popíraní nebo omezování osobních, politických nebo jiných práv občanů pro jejich národnost, pohlaví, rasu, původ, politické nebo jiné smýšlení, náboženské vyznání a sociální postavení nebo k rozněcování nenávisti a nesnášenlivosti z těchto důvodů.

Při pochodu radikálů proti Romům lítaly kameny i policejní granátyVideo: Pavel Orholz, Právo

Dalším důvodem zákazu je dopouštění se násilí nebo hrubé neslušnosti. Dokument také uvádí, že úřady by měly při podobném povolení sledovat podtext akce na webových stránkách. Ty se už před svoláním demonstrace hemžily texty s rasistickým tónem.

Foto: David Veis, ČTK

Policejní zákrok v Českých Budějovicích

Vyzvali jsem je k rozchodu, hájí se primátor

Pro ČTK primátor Thoma připustil, že si není jistý, jestli k ukončení protestu stačí výkřik „černé svině“, který na náměstí někteří účastníci skandovali. „Neumím to posoudit, nejsem právník,“ řekl Thoma.

Podle něj hlavní problém nastal při přesunu k sídlišti Máj a pak na samotném sídlišti. Pochod z náměstí přitom nebyl povolený, dodal primátor. „Jeho účastníci byli dvakrát vyzváni k tomu, aby se rozešli, ale ani jednou neuposlechli,“ řekl primátor.

Policie rozehnala demonstranty v Českých BudějovicíchVideo: Jiří Forman, Novinky

Pořadatel akce Michal Choura se od bojů v ulicích distancoval a Právu sdělil, že demonstraci na náměstí ukončil v 17 hodin. „Další akci sám nechystám, ale slyšel jsem o jiných pořadatelích už na následující sobotu,“ prohlásil Choura.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám