Hlavní obsah

K prvním převodům majetku z restitucí se schyluje na Zlínsku

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První vydání majetku církvím podle zákona o církevních restitucích se přiblížilo. Státní pozemkový úřad (SPÚ) se chystá posvětit prvních šest smluv, podle kterých mají pozemky, případně budovy získat jako první ze všech římskokatolické farnosti na Zlínsku.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„V těchto dnech prochází závěrečnou kontrolou na ústředí SPÚ šest dohod. Poté budou předány příslušnému krajskému pracovišti, které je dle metodického pokynu pověřeno uzavřením dohod. V případě těchto šesti dohod se jedná o Zlínský kraj,“ řekla Právu mluvčí SPÚ Monika Machtová.

Podle informací Práva jde o dohody s římskokatolickými farnostmi. Katolické církvi patřilo přes 95 procent zabraného církevního majetku. O zbývajících pět procent nemovitostí žádá dalších 15 církví a náboženských společností. O které konkrétní pozemky a které církevní subjekty se jedná, sdělí úřad podle Machtové až v okamžiku schválení smluv.

Dohody, které s církvemi podepíšou krajské pozemkové úřady nebo pracoviště Lesů ČR, totiž musí znovu posvětit ústředí SPÚ, které má celý proces vracení majetku na starosti. Na toto rozhodnutí má úřad další půlrok. Je tedy možné, že k předání prvních nemovitostí či budov může dojít již o prázdninách, ale také až kolem Vánoc.

Na pomoc museli vzít brigádníky

Církve mohou o svůj bývalý majetek žádat od začátku roku. Teprve v posledních dvou měsících zažívají státní úřady nápor žádostí. Pozemkový úřad eviduje 640 výzev, v nichž církve dosud požádaly o vydání 23 538 pozemků a 94 staveb.

Podle ekonoma pražského arcibiskupství Karla Štíchy postupují přes nečekané komplikace podle plánu. Největší potíže zažívají při dohledávání některých dokumentů v pozemkových knihách. Na pomoc si museli dokonce přizvat brigádníky.

„Jsou případy, že listiny, které jsou citovány ve složkách pozemkových knih, se ve sbírce listin pozemkových knih nenacházejí,“ řekl Právu. Bez těchto listin církevní subjekty jen těžko prokážou například to, že jim nebyla za zabraný majetek vyplacena náhrada.

Co si církev nárokuje

Interaktivní mapa ukazuje, jakou výměru pozemků si církev v jednotlivých katastrech nárokuje.

Naleznete ji na www.cirkevrestituce.cz

Zákon počítá, že církve dostanou zpátky majetek v hodnotě 75 miliard korun – zhruba 30 tisíc hektarů půdy a 150 tisíc hektarů lesů. Za nevydaný majetek získají 59 miliard, které jim bude stát splácet 30 let. S inflací to může být až 96 miliard. Kromě výplaty náhrad bude stát dále 17 let přispívat na platy duchovních.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám