Hlavní obsah

Němcová přišla pozdě, Zeman už měl svůj scénář, řekl prezidentův kancléř

– Praha
Novinky, val

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář v sobotu v České televizi řekl, že Miroslava Němcová (ODS) dorazila za Milošem Zemanem s příslibem stojedničkové většiny ve Sněmovně pozdě. Zeman už měl prý připraven svůj scénář, který nechtěl na poslední chvíli měnit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář

Článek

Mynář v České televizi upozornil, že až do úterního poledne nikdo z koalice jasně nedeklaroval většinu ve Sněmovně. Teprve v úterý po poledni informovali zástupci koalice, že sehnali podpisy 101 poslanců. Ještě před tím to Miroslava Němcová telefonicky oznámila prezidentu Zemanovi.

"Pokud pan prezident tomu věnuje čtyři dny a má připraven nějaký svůj scénář, tak hodinu před tím, když mu někdo zavolá, aby celý svůj scénář, celé své přemýšlení překopal, to si myslím, že velcí politici nedělají," řekl v ČT Mynář.

Rusnok sestavuje kabinet

Zeman v úterý v 15:00 jmenoval Jiřího Rusnoka premiérem úřednické vlády. Koalice pak tvrdila, že je prezident obešel. Kritici namítají, že pokud ve Sněmovně existuje většina 101 poslanců, není důvod ke jmenování úřednické vlády.

Podle dostupných informací je navíc zatím jasné, že úřednická vláda nezíská ve Sněmovně důvěru, a prezident tak zřejmě bude muset jmenovat nového premiéra.

Kandidáti Rusnokovy vlády

Účast ve vládě potvrdili:

Ministerstvo vnitra: Martin Pecina

Ministerstvo spravedlnosti: Marie Benešová

Ministerstvo zemědělství: Miroslav Toman

Ministerstvo kultury: Jiří Balvín

Ministerstvo práce a sociálních věcí: František Koníček

Ministerstvo zahraničí: Jan Kohout

Nabídku dostali a zvažují:

Ministerstvo zdravotnictví: Martin Holcát

Ministerstvo obrany: Vlastimil Picek

Ministerstvo pro místní rozvoj: František Lukl

Nabídku stát se ministrem školství odmítl nynější šéf tohoto resortu Petr Fiala, ministerstvo financí odmítl dosavadní náměstek ministra Jan Gregor, ministerstvo práce nechce vést jeho bývalý šéf Petr Šimerk. Resort životního prostředí odmítl Radek Špicar

Jiří Rusnok mezitím od středy jedná s jednotlivými adepty o vedení ministerstev. Na nabídku zatím kývli Martin Pecina, Marie Benešová, Miroslav Toman a Jiří Balvín. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám