Hlavní obsah

Kalousek: Sněmovna musí vzkázat prezidentovi, že se chová špatně

Právo, Jan Rovenský

Ministr financí v demisi Miroslav Kalousek (TOP 09) v rozhovoru pro Právo řekl, že sestavením vlády by měl být pověřen ten, kdo je schopen ve Sněmovně získat většinu. Tvrdě kritizuje postup prezidenta Miloše Zemana, který podle něj umožnil „samozvanectví vlády” svých přátel.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek

Článek

Mění se oznámením ČSSD koaliční plán prosadit vládu v čele s Miroslavou Němcovou?

Naprosto ne. Oznámení soc. dem. je naprosto legitimní, vyhrála volby, má ve Sněmovně nejsilnější frakci. Její ucházení se o pozici je tisíckrát logičtější než samozvanectví vlády přátel Miloše Zemana.

Nicméně vítěz voleb je věc jedna a většina ve Sněmovně věc druhá. Podle ducha ústavy by měl být pověřen ten, kdo je schopen sestavit většinu, což je zjevně jenom Miroslava Němcová. Ale zdá se, že to je poslední argument, který by prezident byl ochoten vzít v úvahu.

Jmenování vlády soc. dem. by vás nedonutilo kývnout na předčasné volby? Právě podle ČSSD její kabinet by k tomu mohl být katalyzátorem.

Všichni, kdo hovoří o katalyzátoru předčasných voleb, ignorují ten jediný legitimní důvod pro předčasné volby. A to je případ, kdy ve Sněmovně není možné z nějakých důvodů ustavit většinu. Tehdy je zcela správné dolní komoru rozpustit a nechat voliče znovu rozdat karty, aby většinu pomohli utvořit.

Dnes ve Sněmovně sice většina je, přesto prezident postupuje svévolně. Co by ale vyřešily předčasné volby? Po předčasných volbách by třeba vznikla levicová většina, gosudar by se zamyslel, ignoroval by většinu a postavil by si jinou vládu. Předčasné volby tedy nejsou žádným řešením, jediným možným řešením je, že Sněmovna vzkáže prezidentovi, že by se takto chovat neměl a příště aby se tak nechoval.

TOP 09 chtěla buď vládu Němcové, nebo předčasné volby. Němcová neprošla, tak proč jste nekývli na rozpuštění Sněmovny?

To není pravda. Používali jsme dvě formulace – jedni říkali, „předčasné volby, když nebude většina“, a druzí říkali „předčasné volby, když bude úřednická vláda“. Čímž jsme mysleli jedno a totéž.

Nikoho z nás opravdu nenapadlo, že prezident najmenuje úřednickou vládu v okamžiku, kdy je politická většina ve Sněmovně. To se vymykalo vzorci našich představ, protože se to vymyká vzorci normálního demokratického uvažování.

Co si myslíte o porodních bolestech Rusnokovy vlády a o kandidátech na ministry?

Jednotlivá jména komentovat nebudu. Nicméně když vidím tu sestavu, tak Jiří Rusnok musí určitě litovat, že už zemřel Zdeněk Nejedlý. To by byl jistý nominant za tuto sestavu.

Nabídku dostal i váš náměstek na financích Jan Gregor. Post sice odmítl, ale konzultoval to s vámi?

To je jeho rozhodnutí. Nemám ve zvyku zveřejňovat soukromé rozhovory. Můj náměstek je kompetentní i příčetný a ví, co čeká každého ministra financí ve Sněmovně, kde vláda nemá důvěru. Něco takového tedy nemůže vzít. Gregor je kvalifikovaný a loajální úředník, který je připraven jakémukoli ministrovi jeho politické zadání zadministrovat s patřičnou péčí.

Nabídku zůstat dostali někteří ministři. Vlastimil Picek jako šéf obrany se zatím rozmýšlí. Diskvalifikoval by se podle vás ministr pro vládu Němcové, kdyby v Rusnokově kabinetu zůstal?

To vůbec nebudu posuzovat. Záleží na tom, kdo bude posuzovat příští kabinet. Vláda přijde do Sněmovny bez jakékoli podpory a mnohem víc než vláda, která vychází z voleb a složení Sněmovny, to bude vypadat jako invazní komando. A nepochybně se tak k němu bude Sněmovna i chovat. Každý ministr nechť si to vyzkouší, pokud na to má chuť.

Reklama

Výběr článků

Načítám