Hlavní obsah

Pražskou MHD čekají prázdninové jízdní řády, trvalé změny i výluky

– Praha

Pražský dopravní podnik začne od soboty jezdit na všech linkách podle prázdninového jízdního řádu, cestující se rovněž musí připravit na některé výluky a přichystány jsou rovněž trvalé změny včetně rušení některých linek.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Článek

"Omezen bude provoz zejména ve špičkách pracovních dnů o zhruba 15 až 20 procent, v případě autobusů u části linek také o víkendech. V provozu nebudou rovněž školní linky a školní spoje na příměstských linkách," citovala ČTK mluvčího Ropid Filipa Drápala.

Na všech linkách metra budou v pracovních dnech prodlouženy intervaly, na lince A budou z důvodu tramvajových výluk v oblasti Prahy 6 zavedeny vložené spoje ve špičkách pracovních dnů v trase Dejvická - Náměstí Míru.

Trvalé změny

Vedle prodloužení intervalů se trvale změní trasy pěti tramvajových a jedenácti autobusových linek.

„Jedná se o avizované doladění systému metropolitních linek, který začal v Praze fungovat loni v září,” zdůvodnil dopravní podnik, podle něhož je většina změn připravena z popudu městských částí.

Prázdninový provoz

Na páteřních tramvajových linkách 3, 9, 17 a 22 bude v pracovní dny v ranní a odpolední špičce prodloužen interval na 5 minut, dopoledne na 6 minut. Na ostatních linkách bude ve stejnou dobu interval prodloužen na 10 a 12 minut. Výjimkou budou linky 14 a 24, u nichž bude prodloužen interval na 15 až 20 minut.

Linka 16 pojede pouze v trase Lehovec - Kotlářka a linky 2, 4 a 6 budou na léto zrušeny.

Z autobusových linek budou mimo provoz linky 305, 343, 451, 465 a také všechny školní linky a školní spoje příměstských linek. Na lince 261 pojedou celý týden kloubové autobusy.

Výluky zasáhnou zejména Prahu 6

Jednou z nejvýznamnějších výluk, která potrvá až do konce září, bude přerušení provozu v úsecích Hradčanská–Vozovna Střešovice, Prašný most–Podbaba a Vítězné náměstí–Divoká Šárka. Výluky souvisí se stavbou městského okruhu a rekonstrukcí trati v Evropské ulici.

Linky 5, 26 a 51 budou ve směru z centra, ukončeny v zastávce Špejchar, linka 8 bude končit na zastávce Hradčanská a dále bude pokračovat jako linka číslo 20 do Sídliště Barrandov. Linky 1, 18, 25, 56 a 57 se nyní měnit nebudou a nadále jsou vedeny výlukovou trasou přes Pražský Hrad. Zřízeny budou náhradní linky X20 a X26.

Další výraznou výlukou bude až do 13. července přerušení provozu tramvají mezi Vltavskou a Dělnickou a to pouze v uvedeném směru, což se dotkne linek 14 a 24, které pojedou po objízdných trasách. Spojení v oblasti zajistí náhradní linka X25.

Trvalé změny tramvajových linek
linkapopis změny
2Nová trasa: Petřiny – Vozovna Střešovice – Dejvická – Divoká Šárka.
3V pracovní dny nasazeny na všechny spoje dvouvozové nebo kloubové tramvaje, v úseku Nádraží Braník – Sídliště Modřany jede jen ve špičkách pracovních dnů.
4V provozu pouze ve špičkách pracovních dnů.
5Nová trasa: Podbaba – Hradčanská – Malostranská – Náměstí Republiky – Olšanské náměstí – Flora – Želivského – Černokostelecká – Ústřední dílny DP. Celotýdenně nasazeny sólo vozy.
7Zkrácení o úsek Černokostelecká – Ústřední dílny DP.
8V úseku Hradčanská – Dlouhá třída vedena přes Letenské náměstí a Strossmayerovo náměstí.
11Prodloužení v pracovní dny do přibližně 20.00 hodin o úsek Olšanské hřbitovy – Želivského – Spojovací. Původní vložené spoje v trase Náměstí Bratří Synků – Olšanské hřbitovy převedeny na novou linku číslo 13.
13Nová linka v trase Náměstí Bratří Synků – I. P. Pavlova – Muzeum – Flora – Želivského – Černokostelecká (v provozu v pracovní dny do přibližně 20.00 hodin).
17V nepracovní dny nasazeny na všechny spoje dvouvozové nebo kloubové tramvaje, v úseku Výstaviště Holešovice – Vozovna Kobylisy jede celotýdenně jen polovina spojů.
22V úseku Radošovická – Nádraží Hostivař jede mimo špičky pracovních dnů a o víkendu jen polovina spojů.
Trvalé změny autobusových linek
linkapopis změny
101Prodloužení o úsek Nádraží Hostivař – Zentiva – Depo Hostivař ve špičkách pracovních dnů a vybrané spoje v pracovní dny večer.
106Zkrácení o úsek Kačerov – Roztyly, v úseku Nádraží Braník – Psohlavců nově vedena přes zastávky Černý kůň, Na Lysinách a Jitřní.
114Zavedení vybraných spojů v pracovní dny večer, prodloužení intervalů ve špičkách pracovních dnů.
118V pracovní dny nasazeny kloubové autobusy, v úseku Dvorce – Smíchovské nádraží jede nově celodenně, celotýdenně.
121Nová trasa: Nádraží Braník – Na Lysinách – Zálesí – Nádraží Krč – Poliklinika Budějovická – Zelená liška – Pankrác – Kavčí hory – Pražského povstání – Podolská vodárna. V úseku Kavčí hory – Nádraží Braník jede jen část spojů.
122Zrušení linky (Opatov – Depo Hostivař).
135Zkrácení o úsek Chodov – Koleje Jižní Město.
137V úseku U Waltrovky – Sídliště Stodůlky nově v provozu celotýdenně do přibližně 22.00 hodin.
138V úseku Záběhlická škola – Skalka zavedeny vložené spoje ve špičkách pracovních dnů. Prodloužení intervalů v úseku Skalka – Sídliště Skalka.
143Úprava intervalů celotýdenně, v nepracovních dnech nasazeny standardní vozy. Zavedení celotýdenních návazností s linkou číslo 191 v zastávce Stadion Strahov. Nově metrobus.
148Zrušení linky (Podolská vodárna – Kavčí hory).
150V úseku Kačerov – Želivského jede jen do přibližně 21.30 hodin.
154Zrušení linky (Chodov – Jižní Město).
163Mírné prodloužení intervalu v pracovní dny ráno.
164Prodloužení intervalu v pracovní dny ráno.
165Zkrácení intervalu v pracovní dny dopoledne.
168Obousměrně zřízena zastávka Nárožní.
170V úseku Brechtova – Chodovec jede nově přes zastávky Donovalská, Benkova a Brodského.
172Zavedení víkendového provozu přibližně od 6.00 hodin do 20.00 hodin, omezení provozu v pracovní dny dopoledne.
173Rozšíření provozu v úseku Nádraží Modřany – Násirovo náměstí v pracovní dny do přibližně 19.00 hodin.
179Zkrácení intervalů v víkendu v úseku Nové Butovice – Ciolkovského, prodloužení intervalů o víkendu v úseku Ciolkovského – Letiště. Nově metrobus.
181Zavedení vložených spojů ve špičkách pracovních dnů v trase Opatov – Barvy a laky.
185Rozšíření období špiček v pracovní dny, prodloužení intervalu o víkendech, v tomto období nasazeny standardní autobusy namísto midibusů.
186Prodloužení intervalů celotýdenně, koordinace s linkou číslo 202, o víkendech nově nasazeny midibusy.
191Úprava intervalů celotýdenně, o víkendu jsou všechny spoje vedeny v celé trase. Zavedení celotýdenních návazností s linkou číslo 143 v zastávce Stadion Strahov.
193Prodloužení vybraných spojů o úsek Šeberák – Volha – Chodov. Celotýdenně nasazeny kloubové vozy. Zavedeny vložené spoje Volha – Chodov.
196V úseku Kačerov – Strašnická jede ve špičkách pracovních dnů jen polovina spojů.
197V oblasti Jižního Města jede nově přes zastávky Na Jelenách, Chodov, Brodského, Donovalská a Brechtova do zastávky Háje. V celé trase jede nově celotýdenně. Zavedeny vložené spoje v trase Na Jelenách – Háje.
202Zkrácení intervalů ve špičkách pracovních dnů, propojení večer a o víkendu v zastávce Poliklinika Mazurská s linkou číslo 144 bez nutnosti přestupu.
232Zkrácení o úsek Háje – Milíčov.
240Zavedeny vložené jednosměrné spoje v trase Morseova – Háje v pracovní dny dopoledne.
253Ve směru Na Beránku zřízena zastávka Nádraží Braník.
263Mírné prodloužení intervalu v pracovní dny ráno.
269Ve směru OC Čakovice zřízena zastávka Satalická obora. Ve směru z Letňan zřízena zastávka K Cihelně.
293Nová trasa: Milíčov – Háje – Poliklinika Háje – Brechtova – Mokrá – Sídliště Spořilov – Starý Spořilov – Kačerov – Nemocnice Krč – Nad Havlem – Rosečská – Poliklinika Budějovická. V úsecích Nemocnice Krč – Poliklinika Budějovická a Sídliště Spořilov – Milíčov jede jen část spojů. Nově v provozu celotýdenně.
296V úseku Háje – Newtonova jede nově přes zastávku Horčičkova, v oblasti Dolních Počernic jede ve směru Černý Most nově přes zastávky Škola Dolní Počernice a Stará obec a zároveň nezajíždí do zastávky Dolní Počernice.
504V úseku Pražského povstání – Sídliště Pankrác vedena přes Kavčí hory, nově nasazeny kloubové vozy.
505Obousměrně zřízena zastávka Brumlovka.
510Obousměrně zřízena zastávka Brumlovka.
H1Prodloužení intervalů.
H2Obnovení linky pro tělesně postižené v trase Florenc – Hradčanská – Nemocnice Motol – Kodymova. V provozu v pracovní dny přibližně od 6.30 hodin do 20.30 hodin.
zdroj: DPP

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám