Hlavní obsah

Rusnok jednal se Štoglem a Špicarem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Jiří Rusnok pokračuje v hledání ministrů pro svůj kabinet. V pátek dopoledne přijal v Kramářově vile bývalého tajemníka ministra financí Karla Štogla a viceprezidenta svazu průmyslu Radka Špicara. Špicar dostal nabídku vést resort životního prostředí, Štogl návštěvu vůbec nekomentoval.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy pro hospodářskou politiku a ředitel Aspen Institute Prague Radek Špicar.

Článek

"Za nabídku jsem poděkoval, protože si jí vážím. Slíbil jsem, že dám panu premiérovi vědět v pondělí ráno," řekl novinářům Špicar s tím, že uvažuje o všech nabídkách, které v životě dostal, takže bude uvažovat i o této.

Špicar je kromě svého působení ve Svazu průmyslu a dopravy ČR rovněž ředitelem české pobočky amerického think tanku Aspen Institute, jejíž vznik finančně podpořil miliardář Zdeněk Bakala. V minulosti pracoval jako ředitel vnějších vztahů automobilky Škody Auto.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Bývalý tajemník ministra financí Karel Štogl

Štogl studoval práva, v minulosti podle internetových zdrojů působil rovněž jako poradce na ministerstvu obrany. V současnosti je poradcem senátora Jana Hajdy (ČSSD).

Rusnok v pátek přijal také ekonoma Miroslava Zámečníka. Ten už při příchodu řekl, že si jde popovídat a žádnou nabídku na ministerskou funkci neočekává. Po jednání uvedl, že s Rusnokem debatovali o tom, jak by se dalo pomoci české ekonomice, a o budoucnosti NERV. Řekl prý Rusnokovi také názor na dva možné kandidáty na ministry.

Místo v Rusnokově vládě zatím oficiálně přijali tři lidé. Na nabídku kývl Martin Pecina jako ministr vnitra, Marie Benešová (ČSSD) jako ministryně spravedlnosti a Miroslav Toman, který by měl vést ministerstvo zemědělství. Někteří další kandidáti byli osloveni a čeká se na jejich vyjádření.

Kouhout se rozhodne, Fiala odmítl

Šéfem diplomacie by se mohl stát Jan Kohout, své rozhodnutí oznámí v polovině příštího týdne. Nabídku na pokračování dostal také současný ministr obrany Vlastimil Picek, který se vyjádří po svém návratu ze zahraničí. V čele ministerstva zdravotnictví by mohl stanout náměstek Fakultní nemocnice Motol Martin Holcát a ministerstvu pro místní rozvoj by mohl šéfovat dosavadní náměstek ministra Daniel Braun.

Kandidáti Rusnokovy vlády

Účast ve vládě potvrdili:

Ministerstvo vnitra: Martin Pecina

Ministerstvo spravedlnosti: Marie Benešová

Ministerstvo zemědělství: Miroslav Toman

Ministerstvo kultury: Jiří Balvín

Ministerstvo práce a sociálních věcí: František Koníček

Ministerstvo zahraničí: Jan Kohout

Nabídku dostali a zvažují:

Ministerstvo zdravotnictví: Martin Holcát

Ministerstvo obrany: Vlastimil Picek

Ministerstvo pro místní rozvoj: František Lukl

Nabídku stát se ministrem školství odmítl nynější šéf tohoto resortu Petr Fiala, ministerstvo financí odmítl dosavadní náměstek ministra Jan Gregor, ministerstvo práce nechce vést jeho bývalý šéf Petr Šimerk. Resort životního prostředí odmítl Radek Špicar

Rusnok pohovory s kandidáty v Kramářově vile zahájil ve středu. Dočkal se již několika záporných odpovědí. Místo ministra financí odmítl dosavadní náměstek ministra Jan Gregor, ministerstvo práce nechce vést jeho bývalý šéf Petr Šimerka a ministerstvo školství současný ministr Petr Fiala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám