Hlavní obsah

Česko chce na evropském summitu získat peníze pro oběti povodní

Právo, Michal Mocek, Brusel

Mobilizaci „všech dostupných zdrojů“ na pomoc obětem povodní prosazuje Česko na ve čtvrtek zahájeném summitu Evropské unie, který se zabývá především bojem s nezaměstnaností mládeže a budováním bankovní unie.

Foto: Yves Herman, Reuters

Premiér Petr Nečas (ODS) při příjezdu na evropský summit

Článek

„Česko je iniciátorem dodatku do závěrů Evropské rady, kde chceme zmobilizovat všechny dostupné zdroje v rámci fondu solidarity, kohezního fondu a fondu regionálního rozvoje na pomoc středoevropským zemím, které byly postiženy povodněmi,“ řekl před zahájením jednání odstupující premiér Petr Nečas

Zdůraznil, že „je to naše iniciativa, ke které se nám podařilo získat podporu zemí visegrádské čtyřky a také Německa a Rakouska“. „Jsme přesvědčeni, že se nám podaří příslušný text do závěrů prosadit, když v tuto chvíli je tam text, který zmiňuje tyto kroky, a my ho chceme jednáním ještě dále vylepšit,“ dodal.

Při podpoře obětí povodní požaduje Česko od Unie i větší pružnost při přesunu financí mezi operačními programy. „Byla postižena celá řada firem malých, středních i velkých a to by vedlo k zániku pracovních příležitostí. Tomu chceme zabránit,“ uvedl na vysvětlenou Nečas.

Dohoda otvírá cestu pomoci pro mladé

Daleko skeptičtější postoj zaujal k jednomu z hlavních bodů jednání, jímž má být boj s nezaměstnaností mládeže.

Zatím podle něj ještě nelze říci, kolik může Česko dostat pro ústecký a karlovarský kraj, které jako jediné v ČR naplňují podmínky pro čerpání peněz z nově vytvořeného fondu, jenž má pomoci s tvorbou pracovních příležitostí pro mladé.

Ihned ale zdůraznil: „Toto (peníze od EU) nebudou nějaké gigantické prostředky. Klíčové prostředky na boj s nezaměstnaností v ČR včetně nezaměstnanosti mladých budou nadále pocházet především z národního rozpočtu.“

Unie již rozhodla, že fondu poskytne šest miliard eur, tedy 150 miliard korun. Po čtvrtečním jednání se zdá jisté, že peníze budou skutečně uvolněny.

Schůzka se ještě zabývá i dohodou, tentokrát mezi ministry financí, kteří sjednali nová pravidla pro záchranu bank.

Na jejich základě musí krachující ústavy finančně podpořit nejdříve jejich akcionáři a velcí vkladatelé. Unijní fondy či státy mají zasahovat až po nich a pouze v případě, že by krach banky ohrožoval celý finanční a ekonomický systém.

Mladí bez práce
Za nejpostiženější zemi je považováno Řecko, kde se uvádí 62,5 procenta mladých bez práce, i když podle Eurostatu práci nemá nebo ji ani nehledá jen 29 procent lidí ve věku 18–34 let.
Velmi postižené jsou také Španělsko, Portugalsko a Itálie oficiálně s 56, 42,5 a 40 procenty mladých bez práce (údaje Eurostatu jsou i v jejich případě zhruba poloviční).
K vytváření pracovních příležitostí pro ně má přispět šestimiliardový fond EU, z nějž lze už v nejbližších měsících vyčerpat až 3,6 miliardy eur.
V České republice má šanci využít fondu jen region Severozápad, zahrnující Ústecký a Karlovarský kraj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám