Hlavní obsah

Ve čtyřech krajích se v noci splašily výstražné sirény, ráno zněly znovu

• Aktualizováno

Celkem na 38 místech ve čtyřech krajích České republiky v noci na dnešek zněly neplánovaně výstražné sirény systému varování obyvatelstva. Spustily se samovolně. 34 z nich se ozvalo na jižní Moravě. Podle informací Českého rozhlasu se některé sirény v pátek ráno rozezněly znovu. Hasiči na odstranění závady pracují.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V pátek ráno kolem sedmé hodiny na řadě míst sirény zněly opět. Mimo jiné také v Pardubickém kraji. Většinou šlo o ty samé, které se rozezvučely už ve čtvrtek.

Ve čtvrtek se sirény spouštěly před 23:00. Na dvou místech hlásily všeobecnou výstrahu na Vysočině, na jednom ve Zlínském kraji a na jednom v Pardubickém.

Šéf hasičů Drahoslav Ryba nejprve po prvním planém poplachu řekl, že se „závadu podařilo odstranit”. Podle jeho původního vyjádření se „jednalo chybu technologie”. Po dalších problémech v pátek ráno ale hasiči většinu ze samovolně se spouštějících sirén odpojili a pracují na odstranění závady, uvedl Český rozhlas Radiožurnál.

Pracovník operačního střediska hasičů Pardubického kraje řekl, že sirénu je možné spustit tlačítkem přímo na místě, z krajského operačního střediska nebo z pražské centrály. V Pardubickém kraji byl planý poplach vyhlášen v Pomezí na Svitavsku, svolal prý místní dobrovolné hasiče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám