Hlavní obsah

Soud zamítl Rittigovu žalobu na protikorupční fond

– Praha • Aktualizováno
Právo, har

Pražský městský soud ve čtvrtek nepravomocně zamítl žalobu lobbisty Iva Rittiga na Nadační fond proti korupci. Podnikatel se domáhá toho, aby fond stáhl internetové materiály, v nichž jej spojuje s údajným tunelováním pražského dopravního podniku.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Podnikatel Ivo Rittig

Článek

U Rittiga podle soudu pravděpodobně končila polovina z výrobní ceny jízdenek, tedy cca 17 haléřů z každé.

Nadační fond podle soudce Tomáše Novosada prokázal, že výroky, kterých se žaloba týká, byly pravdivé. „Je důvodné spojení, které žalovaný učinil, a to spojení osoby žalobce, osoby pana Rittiga, s dopravním podnikem. A je rovněž po právu, pokud žalovaný, s užitím slova pravděpodobně, sdělil veřejnosti, že žalobce byl konečným příjemcem oné částky 17 haléřů za každý prodaný lístek pražské hromadné dopravy,“ uvedl soudce.

Stejně tak se podle něho prokázalo napojení Rittiga na firmy, přes které měly být vyvedeny milióny korun v rámci zakázky dopravního podniku na bezpečnostní systém. „Leitmotivem“ všeho, co se dělo, byla podle Novosada advokátní kancelář Šachta & Partners, která se později přejmenovala na MSB Legal.

Etický kodex Lesů ČR

Novosad zmínil i etický kodex zaměstnanců Lesů ČR, který vypracovala firma Rittig and Partners. O tuto zakázku se zajímá policie v rámci aktuální kauzy kolem bývalé šéfky kanceláře premiéra Jany Nagyové.

Podle soudce s předmětem žaloby, jež se týká informací o kauzách dopravního podniku, nesouvisí jen zdánlivě. „Podle soudu naopak s věcí souvisí, neboť ukazuje, jakým možným způsobem byly ze strany žalobce případně nebo pravděpodobně odčerpávány peníze z podniků se státní nebo veřejnou účastí,“ řekl Novosad.

Šlo podle něho o „naprosto obecný“ etický kodex o obsahu přibližně deseti normostran. „Byl prodán žalobcem Lesům České republiky za více než dva milióny korun. To je tak zjevně neodpovídající a tak zjevně přestřelené, i vzhledem k tomu, jak je ten etický kodex obecně napsaný, že i to ilustruje, jaké bylo jednání žalobce, a že to tak mohlo dost dobře býti právě i v souvislosti s dopravním podnikem,“ poznamenal soudce.

Může se odvolat

Rittig dosud jakékoli spojení s údajnou trestnou činností v rámci dopravního podniku odmítal. Proti čtvrtečnímu verdiktu se může odvolat. Jeho právnička z advokátní kanceláře MSB Legal Lenka Balková si ponechala lhůtu na rozmyšlenou. „S rozsudkem nesouhlasíme. Předpokládám, že se proti němu odvoláme. S tím, že postup musíme samozřejmě probrat s naším klientem,“ řekla po jednání bez dalších podrobností.

Zástupci nadačního fondu byli s verdiktem spokojeni. „Myslím, že jde o první výrazný neúspěch pana Rittiga před soudy v České republice a myslíme si, že další neúspěchy mohou následovat,“ prohlásil advokát fondu Petr Kočí.

„Žádný jiný rozsudek jsem ani neočekával, protože jsem si naprosto jistý našimi informacemi a našimi důkazy,“ doplnil jej šéf fondu Petr Soukenka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám