Hlavní obsah

Rusnok má smůlu, LIDEM podporuje Němcovou

Právo, Jan Rovenský

Vznikající vláda premiéra Jiřího Rusnoka se při hledání hlasů nemůže spolehnout na osm poslanců strany LIDEM. Ve Sněmovně tak není žádná strana, která by Rusnoka byla ochotna podpořit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně LIDEM Karolína Peake

Článek

V úterý sice vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) ještě nevylučovala případnou podporu novému kabinetu, ve středu však už mluvila mnohem rozhodněji pro pokračování současné koalice s ODS a TOP 09.

„Naší hlavní prioritou je udržet politickou vládu v současném složení, která má jasnou podporu ve Sněmovně,“ řekla Právu.

Svoje nejasné stanovisko v úterý vysvětlila tím, že nechtěla mluvit za ostatní poslance z LIDEM. Podle průzkumu Práva však mají členové nejmenší partaje jasno a Rusnoka nepodpoří. ­Po­dle místopředsedkyně LIDEM Dagmar Navrátilové něco takového nepřipadá v úvahu.

„Podporujeme Miroslavu Němcovou a tím jasně říkáme, že nebudeme podporovat vládu prezidentskou ani nějakou jinou,“ prohlásila.

Místopředseda LIDEM Jiří Rusnok uznal, že je mu nový premiér sympatický svým jménem (jde jen o náhodnou shodu jmen). „Nevidím důvod cokoli na svém stanovisku podpory pro Němcovou měnit,“ řekl Právu.

Poslanci Viktor Paggio, Lenka Andrýsová i Jana Suchá také podporují případnou vládu Němcové a pro Rusnokův kabinet ruku nezvednou. „Podporovat vládu, která nemá plnou podporu ve Sněmovně, mi přijde dlouhodobě neudržitelné,“ řekla Andrýsová Právu.

Nezařazený poslanec Radim Vysloužil také nebude pro Rusnoka. „Když je alternativou vláda Němcové, není důvod řešit Rusnokův kabinet,“ vysvětlil.

Zatím nerozhodnutý zůstává jen nezařazený poslanec Martin Vacek. „Předtím, než uvidím programové prohlášení a složení kabinetu, je zbytečné spekulovat o podpoře,“ podotkl.

Koalice hlasování o nedůvěře neplánuje

Koalice ODS, TOP 09 a LIDEM nevyvolá hlasování o nedůvěře vládě premiéra Rusnoka už předtím, než kabinet předstoupí před Sněmovnu a požádá o důvěru. Uvedla to ve středu předsedkyně Sněmovny a kandidátka ODS na premiérku Miroslava Němcová (ODS).

Němcová řekla, že koalice nechce natahovat ústavu jako prezident Miloš Zeman. „Takové kroky nechystáme, musí existovat v republice někdo, kdo ví, že ústava je naším základním zákonem. Nemyslím si, že si s ústavou máme hrát jako se žvýkačkou a natahovat ji na samotnou mez,“ řekla v ČT.

Reklama

Výběr článků

Načítám