Hlavní obsah

Polovina ministrů dostane na odchodném statisíce

Právo, Naďa Adamičková

Nečasova vláda si už stříhá pomyslný metr. Doba, kdy budou ministři ještě ve svých funkcích, se dá počítat na dny. Z ministerstev se odporoučí ve chvíli, kdy prezident jmenuje novou vládu premiéra Jiřího Rusnoka. To by mohlo být do čtrnácti dnů.

Foto: Petr Horník, Právo

Článek

Osm ministrů z patnáctičlenné vlády má kromě balení kufrů ještě jednu starost: musí přemýšlet o budoucí práci. Ministři vnitra Jan Kubice, průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS), spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09), místního rozvoje Kamil Jankovský (LIDEM), předseda legislativní rady Petr Mlsna, školství Petr Fiala a obrany Vlastimil Picek nejsou totiž poslanci.

Nejvíc dostane Jankovský

I kvůli tomu dostanou pro začátek statisícové odchodné závislé na době působení ve vládě.

Odchodné zaručuje končícím politikům zákon o platech ústavních činitelů. Počítá se z funkčního platu, který se násobí počtem celých ukončených let (12 měsíců, nikoli kalendářní rok) ve funkci, plus jeden plat navíc. Ministr pobírá 106 600 korun hrubého měsíčně.

Nejvíc si odnese Jankovský, který ve vládě vydržel od samého počátku v červenci 2010. V jeho případě půjde o čtyři platy, tedy o 426 400 korun. Po jednom platu si odnesou Müllerová, Mlsna, Picek a Fiala. Ovšem pokud nikdo z nich znovu nezasedne ve vládní funkci. To se ale dá těžko očekávat.

Na dva platy mají nárok někdejší podnikatel Kuba a advokát Blažek, tři pak dostane Kubice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Jan Kubice

Všichni končící ministři, včetně těch, kteří zůstanou poslanci, mají podle stejného zákona nárok na služební vůz s řidičem, který mohou využívat tři měsíce po odchodu z funkce, a to i k soukromým účelům.

„Já mám jednu výhodu – já jsem nikdy ani nevybalil,“ řekl Právu se smíchem Kubice, nestraník nominovaný ODS. Na otázku, co bude dělat, odpověděl: „To opravdu netuším, neměl jsem čas o tom přemýšlet.“ Kubice byl po odchodu z čela ÚOOZ společníkem v detektivní agentuře, mohl by se tam tudíž vrátit.

Kalousek napěchuje krabice od banánů

Fakt, že jeho kolegové ministři-poslanci mají aspoň na chvíli o budoucnost postaráno, nijak úkorně nebere. „Oni asi taky půjdou coby dup,“ dodal v narážce na možné předčasné volby.

„Už se balím, vyklízím skříně, postupně celou kancelář,“ řekl Právu odcházející ministerský předseda Petr Nečas s tím, že i při balení musí jeho úřad standardně běžet. Je prý pořádkumilovný, takže s balením nemá větší problém.

Nečas, který jako premiér pobírá 150 100 Kč hrubého, na odchodné nárok nemá. To získá až po skončení poslaneckého mandátu, a to ve výši pěti poslaneckých platů, tedy 279 500 korun. Znovu totiž kandidovat nehodlá.

Bedny na stěhování – jak řekli Právu – mají prý už připravené ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a ministr financí Miroslav Kalousek (oba TOP 09).

Schwarzenberg: Věděl jsem, že vypadnu

„Už před několika dny mi bylo jasné, že je pravděpodobnost po výrocích prezidenta, že ustanoví vládu podle své vůle, tak jsem věděl, že v nejkratší době vypadnu,“ uvedl Schwarzenberg.

Kalousek pak má stěhování už nacvičené. „Mám v garáži stabilně už několik let krabice od banánů, které používám při těchto příležitostech,“ nechal se slyšet ministr financí s tím, že každý politik musí být připraven sbalit si druhý den a vyklidit kancelář.

„Není to žádné sofistikované balení, prostě věci se nahážou do krabice od banánů a přeberou se někde jinde,“ tvrdí Kalousek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

To jeho stranický kolega, ministr zdravotnictví Leoš Heger asi bude mít složitější situaci, byť prý je trénovaný. Soudě podle jeho vyjádření pro Právo má zlozvyk hromadit kolem sebe spoustu materiálů, které – když mu přerostou přes hlavu – musí pravidelně probírat a třídit. „Takže jsem na to zvyklý a duševně připravený,“ dodal Heger, který byl nejdéle sloužícím ministrem zdravotnictví. Odchod ale za tragédii nepovažuje.

A jednoduché to má – jak řekla Právu – místopředsedkyně vlády Karolína Peake (LIDEM). „Teprve nedávno jsem se nastěhovala do kanceláře ve Vladislavově ulici, takže všechno mám ještě v bednách,“ uvedla. Ve vládní Strakově akademii se totiž pro ni nenašla kancelář, takže dosluhuje v jiné budově úřadu vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám