Hlavní obsah

ČSSD nepřesvědčila TOP 09 k rozpuštění Sněmovny

Právo, dan
Aktualizováno

Sociální demokraté se znovu pokusili přesvědčit TOP 09 k tomu, aby hlasovala pro rozpuštění Sněmovny. Ve středu večer se proto sešli lídři obou stran. Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petra Gazdíka ale nedospěli k žádnému výsledku a strana dále trvá na tom, že dokud má koalice ve Sněmovně většinu, o dřívější volby usilovat nebude.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Gazdík (TOP 09/STAN)

Článek

„Zvláště za situace, když tady prezident porušil všechny ústavní zvyklosti, když jmenoval vládu, která nemá oporu jediného poslance a nevznikla dohodou politických stran,“ řekl Právu Gazdík. Dodal, že pokud by se prezidentovi podvolili, tak se zvýší pravděpodobnost, že se takto bude chovat i v budoucnosti. „Potom bychom se stali poloprezidentským systémem,“ dodal Gazdík.

Předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc Právu řekl, že se pokoušeli přesvědčit TOP 09 o rozumnosti předčasných voleb.

„Podle našeho názoru je rozpuštění Sněmovny nejlepší řešení. Koaliční vláda, kterou prosazují oni, není legitimní, protože by byla postavená na přeběhlících,“ sdělil Právu Tejc. Dodal, že bez ohledu na to, že zatím nemají potřebných 120 poslanců, budou chtít 16. července svolat schůzi Sněmovny, a na ní o rozpuštění dolní komory parlamentu hlasovat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jeroným Tejc (ČSSD)

Zástupci ČSSD a TOP 09 se sešli již minulý týden. Na schůzce diskutovali o tom, kdy by bylo nejlepší hlasovat o rozpuštění Sněmovny, aby předčasné volby mohly proběhnout na konci září.

Reklama

Výběr článků

Načítám