Hlavní obsah

Úřednická vláda by byl konec demokracie, tvrdil loni Rusnok. Teď ji sestavuje

Novinky, jas

Premiér úřednické vlády Jiří Rusnok, kterého v úterý jmenoval prezident Miloš Zeman jako předsedu úřednické vlády, ještě loni zastával názor, že převzetí výkonné moci odborníky by bylo koncem demokracie. Jeho tehdejší výrok ve středu připomněla šéfka Sněmovny Miroslava Němcová (ODS), kterou coby kandidátku na premiérský post prosazují strany stávající koalice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Jiří Rusnok.

Článek

Rusnok v únoru 2012 na chatu na serveru Patria.cz odpovídal na dotaz čtenáře, který se zasazoval o to, aby zemi neřídili politici, ale odborníci.

„To, co říkáte, zní atraktivně a logicky. Ale bohužel to by byl konec demokracie a demokracie je sice drahá, pomalá a někdy neefektivní, ale nakonec je to to nejlepší, co pro správu věcí veřejných lidstvo vymyslelo,“ odpověděl tehdy Rusnok.

Jak Rusnok hovořil o nastolení vlády odborníků (10. 2. 2012)
Dotaz: Domnívám se, že je nesmyslné, aby zemi řídili ministři z řad politiků, neodborníků, jejichž prioritou je získat a udržet si hlasy voličů, kteří ve své většině jsou rovněž neodborníky, a teprve, když se pokazí vše, co je možné pokazit, ujímají se vlády odborníci, aby vyvedli zemi z krize, jako je tomu v Řecku, Itálií atd. Kromě toho si myslím, že by o zásadních věcech neměli rozhodovat poslanci, což jsou rovněž většinou politici, neodborníci, ale něco jako institucializovaný NERV. Jaký je váš názor?
Odpověď: To, co říkáte, zní atraktivně a logicky. Ale bohužel to by byl konec demokracie a demokracie je sice drahá, pomalá a někdy neefektivní, ale nakonec je to to nejlepší, co pro správu věcí veřejných lidstvo vymyslelo. Nicméně je jistě legitimní debata, která dnes mj. probíhá, o tom, zda např. v oblasti dlouhodobých důsledků nakládání s veřejnými penězi nemají pro aktuální politický establishment být zavedeny např. limity zadlužování, jelikož tyto dluhy budou platit teprve budoucí daňoví poplatníci.
zdroj: Patria.cz

Nyní se Rusnok z prezidentova pověření pokouší sestavit vlastní nepolitický kabinet, v němž by se měla objevit jména známá i z dřívějších úřednických vlád jako Martin Pecina či Jan Kohout. [celá zpráva]

Jmenováním premiéra úřednické vlády Zeman nepotěšil strany nynější koalice, které sesbíraly 101 poslaneckých podpisů na podporu stávající šéfky Sněmovny Němcové a chtěly by pokračovat na stávajícím půdorysu. Nadšeny nejsou ani opoziční ČSSD a KSČM, které jako řešení prosazují co nejrychlejší vypsání předčasných voleb.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám