Hlavní obsah

Vládu bez mandátu voličů nepodpoříme, řekl předseda ČSSD

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro Právo řekl, že není možné, aby získala důvěru vláda, která nemá žádný demokratický mandát od voličů.

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Pane předsedo ČSSD, myslíte si, že je Jiří Rusnok v čele vlády dobrou volbou?

Vnímám rozhodnutí pana prezidenta jako snahu vyhnout se pokračování pravicové vlády ODS a TOP 09. Je ale potřeba si uvědomit, že jmenování nepředstavuje žádné stabilní řešení.

Myslíte si, že se podaří kvůli vyvolání předčasných voleb dát dohromady nutných 120 hlasů pro rozpuštění Sněmovny?

Pro ČSSD je to strategický cíl, protože v této Sněmovně není jasná pravicová ani levicová většina. Nepřejeme si, aby občané České republiky museli podstupovat martyrium tří pokusů o sestavení vlády. Proto budeme intenzivně jednat s ODS a TOP 09 o rozpuštění Sněmovny. Jmenování Rusnokovy vlády může v tomto směru zvýšit jejich motivaci.

Kancléř Vratislav Mynář vás kritizuje kvůli tomu, že nehovoříte o možnosti dát vládě odborníků důvěru. Nezvážíte přece jen takovou variantu?

Myslím si, že není možné, aby získala důvěru vláda, která nemá demokratický mandát od voličů. A soc. dem. jasně řekla, že bez nových voleb žádnou vládu podporovat nebude.

Jiří Rusnok už avizoval, že bude chtít jednat s lídry parlamentních stran, až bude mít hotovou ministerskou sestavu. Jste připraven s ním hovořit?

Určitě neodmítnu setkání s navrženým předsedou vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám