Hlavní obsah

Ve vládě nebude jediný člen SPOZ, tvrdí místopředseda strany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tvrzení předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, že úřednický kabinet premiéra Jiřího Rusnoka bude vládou SPOZ, odmítl ve středu místopředseda této stany Radek Augustin. Podle něj nebude mezi ministry žádný člen SPOZ. Augustin to řekl po jednání s Rusnokem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda SPOZ Radek Augustin.

Článek

„Podle mých informací nebude ve vládě nikdo ze členů SPOZ, bude to vláda Jiřího Rusnoka,“ podotkl Augustin. Ke konkrétním návrhům na ministry, které se objevují, se před novináři nechtěl vyjadřovat. „Některé lidi (Jiří Rusnok, pozn. red.) naznačil, myslím ale, že ne všechny,“ dodal.

Zeman, který je čestným předsedou SPOZ, jmenoval Rusnoka premiérem v úterý.

Jména z kandidátek SPOZ

Nabídku být v nové vládě již přijal bývalý ministr vnitra v úřednické Fischerově vládě Martin Pecina. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ve středu upozornil, že má být volebním lídrem SPOZ v Moravskoslezském kraji. Pecina býval mimo jiné i členem ČSSD.

Ministrem zahraničí by mohl být někdejší dlouholetý diplomat a bývalý šéf české diplomacie úřednické vlády Jan Kohout, který má podle Sobotky vést kandidátku SPOZ v Praze. Kohout je podle dostupných informací v ČSSD.

Potenciální ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ČSSD) má vést kandidátku SPOZ ve středních Čechách, upozornil předseda ČSSD. Připomněl, že sám Rusnok je uváděn jako ekonomický expert SPOZ a byl na kandidátce SPOZ v komunálních volbách roku 2010. Rusnok v úterý řekl, že není členem zemanovců.

Kdo je Jiří Rusnok

Ekonom a politik, od roku 1998 zastával post náměstka ministra práce a sociálních věcí. Jako ministr financí působil v letech 2001–2002 ve vládě Miloše Zemana. V letech 2002–2003 vykonával funkci ministra průmyslu a obchodu ve vládě Vladimíra Špidly.

Od roku 2006 je předsedou představenstva a generálním ředitelem akciové společnosti ING Penzijní fond.

Více zde.

„Zatímco minulé úřednické kabinety se alespoň snažily předstírat nestranickost či nadstranickost a měly v čele do té doby politicky neangažované osoby, kabinet Jiřího Rusnoka si v této oblasti zatím na nic nehraje,“ prohlásil Sobotka. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Zeman jmenoval premiérem Jiřího Rusnoka

Prezident Miloš Zeman jmenoval premiérem Jiřího Rusnoka. Oznámil to v úterý odpoledne na Pražském hradě. Jen nedlouho před tím zástupci vládní koalice uvedli,...

Výběr článků

Načítám