Hlavní obsah

Suť a bahno zavalily dům v Miroslavi. Majitelka se dohaduje s radnicí, kdo za to může

– Miroslav
Právo, Milan Vojtek

Hrůznou noc prožila Bohuslava Voldánová, která s přítelem a synem žije v domku v Miroslavi na Znojemsku. Na jejich dům se v noci sesunul svah, dovnitř se dostala voda, bahno a suť.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Svah a silnice se sesunuly na dům.

Článek

„Bylo to asi v jednu hodinu v noci, šla jsem ze záchodu a chtěla jsem se podívat, jak venku prší. Sáhla jsem na kliku a v tom se ozval rachot. Stačila jsem uskočit a rozbitým oknem se do kuchyně dostaly sutiny ze svahu nad domem,“ vzpomíná na hrůzný okamžik žena. „Vstoupit na verandu o chvíli dříve, spadlo to všechno na mě,“ otřepala se hrůzou. Zavolala na tísňovou policejní linku 158. Hlídka přijela, místo prohlédla a odjela s tím, že se má ráno obrátit na starostu.

Šestačtyřicetiletá žena, obývající dům s přítelem a sedmadvacetiletým synem, začala vyklízet kuchyň. Když se kolem páté hodiny začalo dovnitř valit bahno a voda, jeli pro místostarostu Romana Volfa (ČSSD). „Přemýšleli jsme, jestli volat hasiče, ale když policajti řekli, že se máme obrátit na starostu, jeli jsme pro místostarostu, víme totiž, kde bydlí,“ řekla žena.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Dveře na verandu již Bohuslava Voldánová nemohla otevřít, zavalil je sesunutý svah za domem.

Až pak byli přivoláni i hasiči a statik. Ten nařídil provizorní zajištění objektu. Dům sesuv svahu značně poškodil. Ve zdech se objevily praskliny, proražení zřejmě zabránila veranda ve dvoře pod svahem. Je zničená, zasypaná masou betonu a bahna, stačila ale pohltit a přibrzdit první ničivý nápor zborcené zdi. Město zajistilo náhradní ubytování.

Statik později nařídil zpevnit další místnost, dům ale bude s výjimkou jednoho pokoje obyvatelný.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Prostor vedle domu zasypalo bahno a zborcená zeď.

Podle ženy způsobila problém silnice nad domem

Podle ženy na jejich neštěstí má značný podíl viny město, které prý neřešilo stav silnice ve svahu nad domem. Místostarosta ale vinu odmítá.

„Před několika lety jsme to chtěli řešit. Máme posudek statika, který určuje, co vše je třeba udělat. Prioritním úkolem bylo odstranit plot nad domem a zřídit řádnou opěrnou zeď svahu na pozemku paní Voldánové. Chtěli jsme jim pomoci poskytnutím kontejneru a bezplatným uložením materiálu, ale oni pro to neudělali nic,“ řekl Volf.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Bagr likviduje vrstvu sesunutého materiálu.

Když se rodina nerozhoupala k akci ani poté, co se v březnu objevily problémy s cestou nad domem, zasáhlo město a nechalo rozebrat zídku nad domem.

„Nabízeli mi, že já opravím zeď a oni silnici. Neudělala jsem to, nemám na to peníze. Ale ta zídka byla v pořádku, ta nebyla zdrojem problémů,“ uvedla žena.

„My nemůžeme rekonstruovat či opravovat opěrnou zeď, která je jejím majetkem,“ bránil se místostarosta. Radnice podle něj udělala maximum, včetně prací, o které se, jak dokazuje posudek znalce, měla postarat majitelka domu.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Zeď do kuchyně jako zázrakem odolala náporu bahna.

Podle mluvčího jihomoravských hasičů Jaroslava Mikošky nebyl případ v Miroslavi jediným sesuvem půdy. V Neslovicích na Brněnsku svah ohrozil dílnu a situaci musel rovněž posoudit statik. I ve Znojmě na Koželužské ulici se dala půda do pohybu a ohrozila rodinný dům. Hasiči i tam museli zajistit jeho zeď.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám