Hlavní obsah

ODS nedá Rusnokově vládě ani hlas

– Praha
Novinky, val

Občanští demokraté se postavili proti rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana jmenovat úřednickou vládu v čele s Jiřím Rusnokem. Jeho kabinetu nedají při hlasování o vyslovení důvěry ani hlas. Podle místopředsedkyně ODS Miroslavy Němcové tak tato vláda nemá šanci získat důvěru Sněmovny, a je tak „vědomě mrtvě narozeným dítětem“.

Miroslava Němcová o jmenování Jiřího Rusnoka premiéremVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Miroslava Němcová zopakovala stanovisko, které koalice sdělila těsně před tím, než Zeman jmenoval Jiřího Rusnoka premiérem. „Neexistuje v Poslanecké sněmovně jiná většina než většina 101 pro jinou vládu, než která byla navržena,“ uvedla.

„Pan prezident od nás toto slyšel, přesto ze svých důvodů tuto vůli Poslanecké sněmovny nerespektoval,“ dodala s tím, že Česká republika podle ní Zemanovým rozhodnutím jmenovat úřednickou vládu, která nezíská důvěru, pouze ztrácí čas.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Úřadující předseda ODS Martin Kuba s kandidátkou strany na premiérku Miroslavou Němcovou

„Ztrácíme dynamiku v kritických dobách, které jsou. Je to mrtvý pokus, který důvěru Poslanecké sněmovny nezíská,“ řekla Němcová.

„Žádný poslanec ODS tuto vládu nepodpoří,“ prohlásila.

Podle úřadujícího předsedy ODS Martina Kuby Zeman svým rozhodnutím popřel svůj úterní výrok, že jeho další kroky musí vést ke zklidnění situace v koalici. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Zeman jmenoval premiérem Jiřího Rusnoka

Prezident Miloš Zeman jmenoval premiérem Jiřího Rusnoka. Oznámil to v úterý odpoledne na Pražském hradě. Jen nedlouho před tím zástupci vládní koalice uvedli,...

Výběr článků

Načítám