Hlavní obsah

Koalice na poslední chvíli kontrovala Zemanovi, sehnala 101 podpisů poslanců

Právo, Novinky, ada, tin
Praha
Aktualizováno

Zástupci koaličních stran se na úterním jednání shodli v podpoře nové vlády, která by vznikla na půdorysu stávající koalice s Miroslavou Němcovou (ODS) v čele. Oznámili to šéfové vládních stran.

Miroslava Němcová na tiskové konferenciVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„Mluvila jsem před deseti minutami s prezidentem, kde jsem mu tuto skutečnost oznámila,“ prohlásila v půl druhé odpoledne Miroslava Němcová.

Oznámila, že strany sehnaly 101 podpisů, které podpoří vládu v čele s ní. „Většina není pro vypsání předčasných voleb a my je nebudeme podporovat, politická vláda, která má šanci vzniknout, je jediná vláda, která je schopná prosadit státní rozpočet na rok 2014,“ uvedla.

"Pokud oproti zásadám parlamentní demokracie prezident jmenuje vládu, u které je jasné, že nemá většinu, bude to povážlivý krok, který nás posune na hranu ohrožení státu," varoval předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

"Nedokážu si představit odborníka, který by přijal pověření vést vládu, i když by věděl, že nemůže sestavit státní rozpočet," doplnil ho místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek.

Nebyly by hlasy pro státní rozpočet

„Pokud by to měla být vláda úřednická, je jasné, že by nezískala naši důvěru a nezískala by naši důvěru ani při hlasování o státním rozpočtu,“ dodala Němcová.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Miroslava Němcová na úterní tiskové konferenci.

Vznik nové vlády v čele s Němcovou stávající koalice podpořili i zástupci dalších koaličních stran. „Stojíme za paní Němcovou jako naší budoucí premiérkou,“ řekl šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Předsedkyně LIDEM Karolína Peake uvedla, že touto dohodou teprve začíná vyjednávání o podmínkách její strany. „Máme své představy o prioritách,” poznamenala.

101. poslancem je Doktor

Poslancem, který koalici zajistil nadpoloviční většinu v dolní komoře, je Michal Doktor. „Nepřeji si podporovat prezidentský pokus o politický převrat a nechci, aby české zemi vládl Miloš Zeman se všemi vrtochy, náladami a závislostmi, kterými prochází,“ řekl Právu nezařazený poslanec Michal Doktor.

Svůj sto první hlas – jak řekl – slíbil předsedkyni Sněmovny Miroslavě Němcové (ODS) už minulý týden, kdy podle něj bylo zřejmé, že „se pan prezident chystá k prezidentskému mocenskému převratu“. Jeho hlavní motivací je, že si hluboce nepřeje prezidentský systém, který u nás není zaveden.

Reklama

Výběr článků

Načítám