Hlavní obsah

Postup srážek určuje střih větru, největší se táhne středem Čech

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Současné vydatné srážky postupují stejně jako při povodních před třemi týdny zejména prostředkem české části republiky od jihu na sever. Podle mluvčího Českého meteorologického ústavu (ČHMÚ) Petra Dvořáka za to může takzvaný střih větru, kdy se v těchto místech střetávají dvě různá proudění větru.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Rozvodněná Vltava v Praze při povodních ze začátku června

Článek

Právě v pásmu, které se táhne středem Čech, se podle Dvořáka nachází největší střih větru. „Jedná se o výsledek rozdílu proudění v nižších a vyšších hladinách,“ řekl Novinkám Dvořák.

Zatímco ve výšce do čtyř kilometrů proudí studenější vzduch od severozápadu, nad ním se vyskytuje teplejší vzduch vanoucí od jihu a jihovýchodu. Oba proudy vzduchu jsou přitom podle Dvořáka velmi vlhké. „Když se setkají tyto dva proudy, které jsou oba dostatečně vlhké, vznikají bohaté srážky,“ vysvětlil.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Aktuální radarové snímky 2:15 až 8:00

Dodal, že se podobné střihy větru vyskytují i východně a západně od zmíněného pásma, nicméně právě v této oblasti je vzduch nejvlhčí, proto je také střih větru největší a přináší nejvíc srážek.

Podle Dvořáka nadále platí, že srážková činnost bude vrcholit v úterý, ve středu už by měl déšť ustávat. Srážky budou postupně slábnout a posouvat se k severu. „Zítra je potřeba s nimi ještě počítat, ale budou významně slabší,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám