Hlavní obsah

Další krok musí uklidnit politickou situaci, uvedl Zeman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman v úterý uvedl, že další krok na politické scéně musí vést k uklidnění situace. Zeman to řekl na semináři k výročí Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) jen pár hodin předtím, než by měl oznámit, koho jmenuje premiérem místo Petra Nečase (ODS), který podal demisi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman.

Článek

„Jsem přesvědčen, že (politická scéna) je již natolik rozčeřena, že jakýkoli další krok musí nutně vést k jejímu zklidnění,“ odpověděl Zeman na dotaz novinářů. Bližší podrobnosti o svém rozhodnutí ale odmítl uvést.

„Většina z vás (novinářů) už teď brousí podrážky před trůnním sálem na Pražském hradě, je vás tady pouze zbytek, jinak by vás tady jistě bylo daleko víc, takže si počkejte,“ dodal.

Nový premiér má stanout v čele úřednického kabinetu, pro jehož sestavení se prezident opakovaně vyjádřil. Zeman pro úřednickou vládu podporu ve Sněmovně vyjednanou nemá.

Koalice prosazuje pokračování současné vlády v čele s nynější předsedkyní Sněmovny Miroslavou Němcovou. Úřednickou vládu její strany nejspíš nepodpoří. ČSSD a KSČM pak připouštějí kabinet úředníků jen jako krátkodobé řešení na cestě k předčasným volbám. Ty si ale podle dřívějších vyjádření nepřeje zase Zeman.

Reklama

Výběr článků

Načítám