Hlavní obsah

Deště na severu ještě zesílí, vojáci zůstanou v pohotovosti

• Aktualizováno

Deště, které nad Českou republikou řádí už druhý den, by na severu území měly ve středu ještě zesílit. Uvedla to v úterý po svém zasedání ústřední povodňová komise.

Foto: ČTK

V obci Vejvanovice na Chrudimsku byla 25. června uzavřena silnice kvůli hrozícím záplavám.

Článek

„Je pravděpodobnější výskyt ještě intenzivnějších srážek na severu a severovýchodě,“ řekl předseda komise a ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS). Déšť bude provázet silný vítr o síle až 55 metrů za sekundu.

Komise podle Chalupy vládě doporučila, aby prodloužila své nařízení o povolání vojáků k záchranným a pracím o dva týdny do poloviny července.

V Kácově vyhnala voda turisty z kempuVideo: Novinky

Zopakoval pondělní doporučení komise, aby lidé vyklidili techniku používanou při likvidaci následků po předchozích povodních z koryt rizikových vodních toků a jejich bezprostřední blízkosti. „V této souvislosti jsme požádali o asistenci policii ČR,“ doplnil. Výzva se vztahuje i na odklizení automobilů z blízkosti řek.

„Během dneška a zpočátku i v noci na středu by mělo výrazněji pršet v Krušných horách, ve východních Čechách, na východě Středočeského kraje, na Českomoravské vrchovině a vydatnější déšť není vyloučen i v Jeseníkách,“ sdělili meteorologové. Čekají, že spadne od 20 do 40 milimetrů srážek, ale na návětří Jizerských hor a Krkonoš, kde bude zřejmě výrazněji pršet ještě v první polovině středy, může napršet až dvojnásobek.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Aktuální stavy a průtoky k 25. červnu 13:00

Komise upozornila, že 3. povodňového stupně dosáhnou na Vysočině, v Pardubickém a Jihočeském kraji Novohradka, Chrudimka, Doubrava, horní Sázava, Nežárka, Jihlava, Svratka. Voda bude přitékat na dolní úseky postižených řek, a proto může na 2. až 3. stupeň vystoupat i tam.

ČTĚTE TAKÉ

Z Krkonoš, Jizerských a Lužických hor voda steče na horní tok Labe, do Smědé, Nisy, Jizery.

Výstraha před extrémním nebezpečím povodní platí pro většinu Jihočeského a Jihomoravského kraje, východní polovinu Středočeského, Děčínsko v Ústeckém kraji  pro celý kraj Pardubický, Královéhradecký, Liberecký a Vysočinu. Také pro Prahu ústav vyhlásil výstrahu, ale jen na nízkém stupni nebezpečí. [celá zpráva]

Vltavská kaskáda má v současné době podle ministra zemědělství v demisi Petra Bendla dostatečnou retenční schopnost zadržet vodu tak, aby mohly odtéct problematické řeky, zejména Sázava. Tam se nicméně očekává vzestup vodní hladiny. „Zároveň počítáme s tím, že vltavská kaskáda, protože se srážky postupně přesouvají na sever ČR, a větší problémy se čekají právě na Labi, by mohla v tomto ohledu pomoct Labi,“ uvedl Bendl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám