Hlavní obsah

Vládní A tým: premiérem bude nejspíš Rusnok, ministry Pecina a Kmoníček

Právo, Jan Rovenský, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý v 15 hodin oznámí prezident Miloš Zeman jméno nového premiéra, který bude mít za úkol vytvořit úřednickou vládu. Podle zdroje blízkého Hradu jím nejspíš bude exministr Jiří Rusnok.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Rusnok

Článek

O tom, že bývalý šéf resortu financí v někdejší Zemanově vládě figuruje nyní jako Zemanův kandidát na premiéra, hovořil v pondělí šéf ČMKOS a poradce hlavy státu Jaroslav Zavadil. S prezidentem už probíral čtyři uchazeče na post předsedy vlády. „Mezi nimi jmenoval Jiřího Rusnoka,“ popsal Zavadil v ČT 24.

Právě Rusnok vystoupil po Zemanově boku minulý týden ve středu na tiskové konferenci, když společně představovali Nadační fond na splácení státního dluhu.

Prezident už tehdy naznačil, že směřuje ke jmenování vlády odborníků, když koalici vzkázal, že vedle požadavku na 101 podpisů „jsou i jiné alternativy“.

V případné Rusnokově vládě by se opět mohl jako ministr vnitra objevit bývalý sociální demokrat Martin Pecina, který byl členem Fischerovy vlády za ČSSD, a jako šéf diplomacie současný ředitel zahraničního odboru na Hradě Hynek Kmoníček.

Horší je to s Kmoníčkem. Ten z toho, že by šel z Hradu řídit ministerstvo zahraničí, nějak nadšený není.

Ten je sice člen ČSSD, ale tak říkajíc na volné noze, neboť za soc. dem. až do voleb jakékoli vládní angažmá odmítá.

„Nejdříve se zvažovalo, že vznikne na dva tři měsíce jakýsi dočasný B tým a dojde na předčasné volby. Jenže v politice to nechodí vždy podle plánu, jak dokázal případ úřednické vlády Jana Fischera,“ řekl Právu důvěryhodný zdroj blízký Hradu.

Pootevřeno pro Klausovou i Remka

„Může dojít k tomu, že B tým bude vládnout až do června příštího roku. A tak zřejmě bude lepší vytvořit vládu ze skutečných odborníků, tedy A tým,“ dodal zdroj.

Podle něj už proto lidé z prezidentovy kanceláře naléhají na Martina Pecinu a Hynka Kmoníčka.

Pecinovu reakci se včera nepodařilo zjistit. Nestraník Pecina by ale na post ministra podle informací Práva zřejmě kývl.

Foto: Petr Horník, Právo

Martin Pecina (ČSSD)

„Horší je to s Kmoníčkem. Ten z toho, že by šel z Hradu řídit ministerstvo zahraničí, nějak nadšený není. Ale protože si uvědomuje riziko, že by přechodná vláda tu mohla být jedenáct měsíců, tak na to asi nakonec kývne, i když to bude taková letní prázdninová brigáda,“ dodal zdroj.

Sám Kmoníček nechtěl svoje případné angažmá nějak komentovat. „To je zcela v rukou příštího premiéra. Vyčkejme úterního odpoledne,“ řekl Právu.

Zkušený diplomat Kmoníček na ministerstvu zahraničí už v minulosti dělal náměstka, poté byl odsunut na nejvzdálenější velvyslanecký post do Austrálie. Po zvolení prezidentem si ho k sobě na Hrad povolal Zeman.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hynek Kmoníček

Pokud by se Kmoníček stal ministrem zahraničí, odblokovala by se tím situace kolem jmenování nových českých velvyslanců a na post do Bratislavy by nastoupila bývalá první dáma Livia Klausová, kterou zatím odmítá dosluhující šéf diplomacie Karel Schwarzenberg (TOP 09). Došlo by také téměř jistě ke schválení europoslance Vladimíra Remka jako velvyslance v Moskvě.

Podle informací Práva prováděl Zeman sondáže ohledně personálního složení vlády odborníků tuto sobotu během setkání s levicovými politiky na zámku v Lánech. Další ze zdrojů uvedl, že chce prezident nechat novému premiérovi při personálním výběru relativně volné ruce.

Hodně může, ale také nemusí, napovědět složení prezidentova poradního sboru.

V oblasti průmyslu a dopravy radí Zemanovi šéf Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák (ten vstup do vlády popřel), v právu a justici poskytuje rady nejvyšší státní zástupkyně za Zemanovy vlády a někdejší místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová, v otázkách zemědělství někdejší předseda JZD Agrokombinát Slušovice František Čuba. Tito lidé by mohli premiérovi doporučit jména ze svého okruhu.

Anketa

Chtěli byste, aby byl bývalý ministr Jiří Rusnok předsedou vlády?
ano
32 %
ne
68 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10724 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám