Hlavní obsah

Druhý reaktor Temelína je už na 60 procentech výkonu

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Připojením turbogenerátoru k přenosové síti skončila v pondělí těsně před půl sedmou večer odstávka druhého bloku Jaderné elektrárny Temelín (JETE), která trvala necelých 52 dní. Aktuálně je výkon reaktoru na 60 procentech. Naplno začne pracovat ve druhé polovině týdne. Právo o tom informoval mluvčí JETE Marek Sviták.

Foto: Jakub Svoboda, Právo

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

„Odstávky jsou nejnáročnější období v roce. Vedle výměny paliva provádíme řadu kontrol a modernizací s cílem zefektivňovat provoz a posilovat bezpečnost. Museli jsme upravit i nastavení impulzních pojistných ventilů u parogenerátorů. Potřeba těchto prací vyplynula až ze zkoušek prováděných před připojením bloku k síti. Nebýt toho, ukončili bychom odstávku o tři dny dříve. I tak se ale jednalo o třetí nejkratší odstávku v historii elektrárny,“ shrnul průběh odstávky, ředitel JE Temelín Miloš Štěpanovský.

Dodal, že na pracích, které bylo třeba během odstávky udělat, se podílelo 600 pracovníků z padesáti dodavatelských firem a 400 zaměstnanců elektrárny Temelín.

Během necelých dvou měsíců provedli 10 tisíc činností. K nejdůležitějším patřila výměna čtvrtiny paliva  a převezení dvou kontejnerů s 38 použitými palivovými soubory z bazénu vedle reaktoru do skladu použitého paliva v areálu elektrárny.

V nejaderné části zkontrolovali nejen všechny tři nízkotlaké rotory turbíny, ale letos kontrolu rozšířili rovněž o vysokotlaký rotor.

Reklama

Související témata:

Související články

Temelín opět nastartoval druhý blok

Jaderná elektrárna Temelín (JETE) nastartovala po plánované odstávce, která začala 3. května, opět reaktor druhého bloku. Právo o tom v pondělí dopoledne...

Výběr článků

Načítám