Hlavní obsah

V noci budou řeky stoupat, sešla se povodňová komise

• Aktualizováno

V noci na úterý hrozí na řadě míst České republiky výrazný vzestup hladin řek. Vytrvalý déšť může způsobit vylití z koryt a bleskové záplavy. Ústřední povodňová komise v pondělí večer vydala varování. Riziko hrozí hlavně na Českomoravské vrchovině, na severu ČR v horských oblastech a na jihu Čech. Napršet by mohlo až 90 mm srážek.

Přechod oblačnosti nad ČR mezi 14:15 a 20:00Video: chmi.cz

 
Článek

"Ústřední povodňová komise upozorňuje, že v následujících 48 hodinách hrozí na území ČR, zvláště pak na Českomoravské vrchovině a návětří severních hor, nové povodňové ohrožení včetně takzvaných bleskových povodní,"  řekl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS), který povodňové komisi předsedá.

Mezi nejvíce rizikové řeky patří Nežárka, Malše, Sázava, Dyje, Chrudimka, Svratka, Třebůvka nebo Lužnice. Na nich hladiny mohou dosáhnout až třetího povodňového stupně.

Podle předpovědí Českého hydrometeorologického ústavu mohou druhého stupně povodňové aktivity dosáhnout s velkou pravděpodobností horní a střední Labe nebo také řeky Smědá, Mandava a Kamenice.

Foto: Profimedia.cz

„Doporučujeme lidem odklidit automobily z blízkosti vodních toků,“ řekl Chalupa.

Současně připomněl, že je zákaz splouvání řek, na místech, kde je vyhlášen druhý či třetí stupeň povodňové aktivity.

Povodňová komise také aktivovala krizovou linku 267122998 a 267122462.

Vltava by se v Praze neměla dostat přes 1. stupeň

V pondělí večer se také sešla pracovní skupina povodňové komise hlavního města Prahy, kterou svolal primátor Tomáš Hudeček.

Podle mluvčí pražského magistrátu Ivy Vojtkové ze setkání vyplynulo, že i když v příštích dnech budou kulminovat Sázava a Berounka, Vltava by se v hlavním městě neměla dostat přes první povodňový stupeň.

„Ale jsme připraveni jednat, kdyby se něco takového přihodilo,“ upozornila mluvčí. Dodala, že komise se opět sejde, pokud průtok Vltavy v hlavním městě dosáhne 400 metrů krychlových za sekundu. Při nedávných záplavách Vltava v Praze kulminovala s průtokem 3210 metrů krychlových za sekundu.

Pršet bude až do středy

Meteorologové v pondělí večer upřesnili dešťovou předpověď pro následující dny. Nejvíc srážek očekávají nad centrální částí území České republiky. Od pondělního rána do středy večer by v ČR mělo spadnout 10 až 60 milimetrů srážek. Ve střední části republiky to ale může být až 90 mm srážek.

„K zesílení srážkové činnosti dojde zejména na návětří severních hor a na Českomoravské vrchovině, kde srážkové úhrny mohou ojediněle dosáhnout až 120 mm,“ uvedl ČHMÚ.

Kvůli předpovědi dalších srážek začali vodohospodáři na některých povodích takzvaně „předpouštět“ přehrady. Například Povodí Moravy podle mluvčího Jiřího Macíka snižuje hladiny na části vodních nádrží už od neděle. [celá zpráva]

Povodně, které zasáhly Česko začátkem června, způsobily podle odhadů škody za desítky miliard korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám