Hlavní obsah

Úřednickou vládou by Zeman obešel parlament, tvrdí ODS

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občanští demokraté podobně jako TOP 09 odmítli snahy prezidenta Miloše Zemana, který naznačuje, že by mohl jmenovat úřednickou vládu a ukončit tak stávající politickou krizi. Podle ODS by bylo sestavení takového kabinetu navzdory přáním stran snahou obejít parlament. Oznámilo to grémium ODS.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva předseda poslanců ODS Marek Benda, premiér Petr Nečas a místopředsedové Miroslava Němcová, Martin Kuba a Tomáš Chalupa.

Článek

Podle grémia ODS je jasné, že „ani jedna strana nedeklarovala prezidentovi ochotu podpořit úřednickou vládu”.

„Případný pokus o její jmenování v této situaci by ODS považovala za zjevnou snahu obejít parlament, na jehož důvěře má podle Ústavy České republiky být vláda postavena,” připomněla ODS s tím, že by se jednalo o první kabinet proti vůli všech parlamentních stran.

ODS zopakovala, že strany současné koalice se shodly na nominaci Miroslavy Němcové (ODS) coby kandidátky na příští premiérku.

Zeman však v neděli naznačil – a v pondělí to zopakoval – že v úterý na tiskové konferenci oznámí jméno nového  premiéra. „Pevně věřím, že ve vládě odborníků by přímo nebo nepřímo opravdu měli být zástupci obou důležitých stran sociálního smíru,“ prohlásil Zeman. [celá zpráva]

Podle šéfa ústavněprávního výboru Sněmovny Stanislava Polčáka (TOP 09) by jmenování úřednické vlády učinilo z prezidenta revolucionáře. [celá zpráva]

Úřednický kabinet se nezamlouvá ani opozici, která prosazuje co nejrychlejší vypsání předčasných voleb. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Zeman potvrdil, že chce úřednickou vládu

Prezident Miloš Zeman na tiskové konferenci po jednání tripartity potvrdil, že chce jmenovat úřednickou vládu. V případě předčasných voleb podle něj bude...

Výběr článků

Načítám