Hlavní obsah

Přednádraží bude brzy opuštěné, čtyři romské rodiny už našly bydlení

Právo, Denisa Telaříková

Neziskovým organizacím, které pomáhají vyřešit situaci v ostravském ghettu Přednádraží, se podařilo zajistit bydlení pro čtyři rodiny, jež v posledním tamním opraveném domě ještě bydlí. Tento týden by měly rodiny podepsat smlouvy s platností od 1. července.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Poslední obyvatelé Přednádraží, kteří deset měsíců bojovali, aby v místě mohli zůstat bydlet.

Článek

V Přednádraží tak zůstanou poslední dvě rodiny a pár osamělých mužů. Těm však chtějí organizace najít bydlení co nejdříve. Lidé se totiž bojí v opuštěném Přednádraží kvůli rabování zůstat.

„Chtěli jsme, aby lidé opustili Přednádraží do konce června. Najít vyhovující bydlení však není vůbec jednoduché. Nicméně pro čtyři rodiny jsme již našli byty ve Slezské Ostravě u soukromého majitele. Tento týden podepíší lidé smlouvu. Pro ty zbývající dvě rodiny a zhruba tři muže chceme najít bydlení co nejrychleji, aby nezůstali v opuštěné lokalitě sami. Lidé se totiž bojí rabování, které určitě začne, až všichni odejdou,“ sdělil Právu romský aktivista Kumar Vishwanathan, který pod neziskovou organizací Vzájemné soužití tamním obyvatelům pomáhá.

Organizacím se podařilo nashromáždit třicet tisíc korun, které využijí na zaplacení dvouměsíčních kaucí, jež soukromý majitel po rodinách za každý byt požaduje. „Jsme rádi, že je ochotný lidem dát nájemní smlouvy. Nájemné se pohybuje od čtyř a půl tisíce korun za garsonku, záleží na velikosti bytu. Samozřejmě plus služby,“ upřesnil Vishwanathan a nezapomněl dodat, že toto je ale jen provizorní řešení. „Je to jen do té doby, než se podaří v Ostravě nastartovat sociální bydlení, které zde zatím není.“

Situace spěje do finále

Vzhledem k tomu, že dům ve Slezské Ostravě, do kterého se čtyři romské rodiny přestěhují, není v nejlepším stavu, plánuje sdružení na září schůzku. „Pokud vše bude probíhat ke vzájemné spokojenosti obou stran, tak je majitel ochotný pustit se do opravy domu,“ líčil romský aktivista.

Zhruba po 10 měsících protestů tamních lidí proti vystěhování z Přednádraží tak situace zřejmě spěje do finále. Problém tam odstartovala nefunkční kanalizace, u které dosud nebyl nalezen majitel. Na podzim má o něm rozhodnout soud.

Majitel domů v Přednádraží Oldřich Roztočil se bojí, že poté, co se lidé vystěhují, bude lokalita rozkradena, a zvažuje hlídání objektů. V současnosti se ale hlavně snaží domluvit s exekutorskou komorou, aby zamezil dražbě svých domů, která má být v létě. Má totiž dluh ve výši 182 tisíc korun za vodu u společnosti OVAK. Navíc podnikatel vyzval i samotné město Ostrava, aby Přednádraží odkoupilo a využilo na sociální bydlení. Zastupitelé však o jeho návrhu budou jednat až na podzim.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám