Hlavní obsah

Milióny v bance mohly být určené na úplatky, myslí si bývalí kriminalisté

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Zlato a miliónové částky, které našla policie při nedávném zásahu v bezpečnostních schránkách v Komerční bance, mohly být majetek kmotrů, případně finance určené na úplatky a financování politických stran. V diskusním pořadu Partie na televizi Prima Family to uvedli bývalí kriminalisté Václav Láska a Zdeněk Ondráček.

Foto: archiv, Právo

Bývalý policejní vyšetřovatel Václav Láska

Článek

Podle dalšího z hostů debaty, bývalého náčelníka vojenské zpravodajské služby Andora Šándora, policie musí vědět, od koho peníze jsou. S tím souhlasil i bývalý kriminalista Josef Doucha. Podle něj policie zná ty, kteří si ukládali tyto věci do schránek.

Jednotliví hosté se vyjadřovali i k dalším záležitostem ohledně nedávného policejního zásahu. V této souvislosti kritizovali postup a chování politiků. Například Láska uvedl, že to, co teď předvádějí politici, se příčí zdravému rozumu.

Ostrá kritika Kalouska

Láska dále zareagoval na slova ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), který tvrdil, že neexistuje žádná souvislost mezi vzdáním se mandátu a přijetím trafiky. Podle Lásky Kalousek lže a chová se jako zkušený zločinec. Například předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg již dříve uvedl, že se v této souvislosti jednalo o obchod.

Jak doplnil Ondráček, Kalousek mu připomíná kardinála Richelieua a je tím, kdo nejspíš řídí celou vládu. Podle něj Kalousek občas mluví rychleji, než myslí. Přidal se i Doucha, podle nějž policie ví víc, než co pouští do éteru. Podle něj totiž celá věc neskončila pouze těmito trafikami pro ony tři exposlance.

Ondráček připomněl, že státní zastupitelství konají a je jedno proti komu. Podle Lásky není ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) oprávněn přezkoumávat zákonnost zásahu policie proti vysokým státním úředníkům.

„Na hlídání a přezkum zákonnosti jsou tady státní zástupci. To znamená – on tady překračuje svoji pravomoc, žádný zákon mu nedává možnost, aby přezkoumával zákonnost takového rozhodnutí,” sdělil Láska s tím, že Blažkův zamýšlený krok považuje za nezákonný a hloupý.

Láska: Pavel Zeman byl prozíravým krokem

Podle Lásky bylo prozíravým krokem bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS), že do funkce nejvyššího státního zástupce přivedl Pavla Zemana.

Jak připomněl Ondráček, vláda nemá co kontrolovat práci policie a státních zastupitelství.

Pokud jde o další kroky policie, podle Šándora lze předpokládat, že bude něco dalšího následovat. Podle Lásky musely další osoby úkolovat pravou ruku bývalého premiéra Petra Nečase Janu Nagyovou, ona sama by na vše podle všeho nestačila.

Nečasovou sledoval odbor vnitřní kontroly

Pokud jde o sledování manželky expremiéra Petra Nečase, pověřili tímto úkolem bývalí ředitelé Vojenského zpravodajství Ondřej Páleník a Milan Kovanda odbor vnitřní kontroly zpravodajské služby. Podle Šándora však tomuto odboru tato činnost nepřísluší a má pouze dohlížet na to, že všechny procedury fungují v souladu s pravidly.

Hosté diskuse se vyjadřovali i k možné kandidátce na premiéra Miroslavě Němcové (ODS). Ondráček připomněl kauzu, kdy dala služební auto i s kartou na benzín k používání svému synovi pro soukromé účely. Jak doplnil Láska, Němcová nemá žádnou jeho důvěru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám