Hlavní obsah

ODS nabídla TOP 09 místo předsedy Sněmovny

– Praha

Občanští demokraté na dnešním jednání stran vládní koalice nabídli post předsedy Poslanecké sněmovny TOP 09. Představitelé koaličních stran se také shodli na tom, že předseda Sněmovny se bude volit před hlasováním o důvěře vládě.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Zleva Miroslava Němcová, Martin Kuba (oba ODS), Helena Langšádlová, Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg (TOP 09) a Kamil Jankovský a Karolína Peake (LIDEM) přicházejí informovat novináře po jednání koaličních stran.

Článek

Současná předsedkyně Miroslava Němcová (ODS) by se podle představ koalice měla stát premiérkou a vést novou vládu. Řešení situace je však v rukou prezidenta Miloše Zemana, který své rozhodnutí oznámí v úterý. Bývalý premiér Petr Nečas (ODS) podal v pondělí demisi kvůli údajné korupci ve vysokých politických kruzích.

Koalice se shodla, že ODS už netrvá na tom, aby místo předsedy Sněmovny obsazovali občanští demokraté, informoval novináře úřadující předseda této strany Martin Kuba.

"Čili zazněla od nás nabídka, že tuto nominaci by měl nabídnout, řekněme, klub TOP 09 a koalice by se za něj měla postavit a že by měla tato volba proběhnout před před důvěrou nové vlády," řekl Kuba.

Peake: Vše je na Zemanovi

"Může se ukázat, že dnešní jednání a jeho obsah byl pouze hypotetický," podotkla vicepremiérka a předsedkyně LIDEM Karolína Peake. Všichni podle ní čekají na to, zda prezident Zeman jmenuje Němcovou novou premiérkou.

"Mohu jen potvrdit, že jsme se shodli na proceduře, která by nastala v případě jmenování Miroslavy Němcové novou premiérkou. Tedy že hlasování o nové předsedkyni nebo předsedovi by proběhlo ještě před hlasováním o důvěře nové vládě, pokud by byla sestavena," dodala Peake.

Možná budoucí premiérka Němcová i předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg si pochvalovali, že dnešní jednání bylo věcné a rychlé. "Dobrali jsme se řešení naprosto snadno. Já jsem velmi s uspokojením vítala to, že tři politické strany, které tvoří současnou koalici, se za mě postavily,” řekla Němcová.

Očekává podle svých slov i to, že stejně jako ona se stala předsedkyní Sněmovny na základě dohody tří stran, které ji do této pozice navrhly, se tak stane i v případě jejího nástupce nebo nástupkyně. Žádné konkrétní jméno případného nástupce nebo nástupkyně na čele Sněmovny politici nesdělili. Podle zdroje blízkého TOP 09 by se jí měla stát místopředsedkyně strany Helena Langšádlová.

Hašek věří, že Zeman nezmění názory

Mezitím první místopředseda ČSSD Michal Hašek řekl Právu, že po návštěvě v Lánech věří tomu, že prezident Zeman nezklame své předchozí názory, které se týkaly budoucí vlády. Tím stejně jako předseda KSČM Vojtěch Filip naznačil, že prezident nezvolí variantu pokračování stávající koalice.

Spolu s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou zopakoval Hašek Miloši Zemanovi v Lánech požadavky strany na rozpuštění sněmovny a vypsání předčasných voleb. Sociálnědemokratičtí politici také novinářům po setkání se Zemanem řekli, že se v nadcházejících dnech budou snažit ve Sněmovně najít 120 poslanců napříč politickým spektrem, kteří by rozpuštění dolní komory parlamentu podpořili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám