Hlavní obsah

Výslech Nagyové mnoho nepřinesl, ztratila paměť

Právo, Radim Vaculík

„Nevzpomínám si, nevybavuji si, nevím.“ To byly podle zjištění Práva v drtivé většině případů odpovědi obviněné odvolané šéfky kabinetu premiéra Jany Nagyové na otázky vyšetřovatelů při jejím středečním pětihodinovém výslechu v ostravské vazební věznici.

Foto: Reuters

Jana Nagyová na kongresu ODS v Brně v listopadu 2012

Článek

Nagyová při výslechu přiznala či potvrdila jen minimum informací týkající se možné korupce v nejvyšších politických patrech.

Podle reakcí obhájců krátce po výslechu to přitom vypadalo zcela opačně, Nagyová měla údajně podrobně vše vysvětlit. Podle informací Práva však pouze přiznala, že z pokynu Petra Nečase (ODS) loni na podzim domluvila dvě schůzky s tehdejší hlavou poslaneckých rebelů ODS Petrem Tluchořem v Kramářově vile.

Obou se prý účastnila jen zpočátku, poté šla podle svých slov pracovat do vedlejší místnosti. Stejně jako další obviněný Roman Boček, který fungoval také jako prostředník. Schůzky se pak podle Nagyové konaly vždy mezi čtyřma očima ve složení Nečas–Tluchoř.

Podle informací Práva policistům sdělila, že neví nic o tom, že by Tluchoř spolu s rovněž obviněnými exposlanci Ivanem FuksouMarkem Šnajdrem dostali nějakou nabídku, která by ovlivnila jejich postoj při hlasování o daňovém balíčku, na němž tehdy závisel další osud vlády. A popřela, že by se na vyjednávání postů ve státních firmách pro rebely jakkoli podílela.

Gratulovali si k dohodě

Druhým dechem však připustila, že ještě den před zásadním schvalováním balíčku, které proběhlo loni 7. listopadu, jednala dopoledne se šéfy státem ovládaných firem Petrem Žaludou (generální ředitel Českých drah) a Danielem Benešem (šéf ČEZ), odpoledne se pak měla uskutečnit schůzka Tluchoře s Nečasem a Bočkem a večer už si údajně Nagyová s posledně jmenovaným přes telefon vzájemně gratulovali k uzavřené dohodě.

„Paní ředitelko, vše se zvládlo, jak jsme se domluvili, děkuji a ještě jednou gratuluji. RB,“ napsal pak podle policie ještě v SMS zprávě další večer po schválení balíčku Boček Nagyové.

V usnesení o zahájení trestního stíhání se přitom píše, že se Nagyová zasadila o to, aby se ministerský exnáměstek Boček stal loni v září členem představenstva ČD. Vyjednal mu to přímo Nečas s tehdejším ministrem dopravy Pavlem Dobešem (LIDEM). Do dozorčí rady Českých drah pak letos v lednu nastoupil Libor Antoš, Tluchořův známý.

Nagyová také vypověděla, že se potkala s Miroslavem Dvořákem, šéfem Českého Aeroholdingu, kde v lednu dostal místo Fuksa. Tvrdí ale, že se s ním bavila pouze o buddhismu. Šnajdr byl loni v prosinci zvolen do dozorčí rady Čepra.

Při středeční výpovědi Nagyové se však řešila i její profesní minulost. Z té například vyplynulo, že než nastoupila do čela Nečasova kabinetu, v letech 2009 a 2010 úzce spolupracovala s dalšími dvěma vlivnými politickými špičkami.

Nejprve v roce 2009 dělala poradkyni pro sociální věci tehdejšímu pražskému primátorovi za ODS Pavlu Bémovi, v dalším roce se přesunula na ministerstvo obrany, kde byla pracovně v těsné blízkosti tehdejšímu šéfovi resortu Martinu Bartákovi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám