Hlavní obsah

TOP 09 přijala Němcovou, ale dala ODS ultimátum

• Aktualizováno

Předsednictvo TOP 09 v pátek po mimořádném jednání oznámilo, že přijímá Miroslavu Němcovou (ODS) jako kandidátku na předsedkyni vlády. Strana zároveň odmítá zlehčování významu postu předsedy Sněmovny. V nejbližších dnech požaduje svolání koaličního jednání. To by mělo řešit obsazení postu šéfa dolní komory, který by Němcová měla opustit.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg (vpravo) a místopředseda strany Miroslav Kalousek

Článek

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek připomněl, že nikdy v minulosti nežádala vláda o důvěru v okamžiku, kdy byla Sněmovna bez předsedy.

Předseda strany Karel Schwarzenberg uvedl, že jeho strana počká, zda občanští demokraté přijdou s nějakým jménem na uprázdněný post šéfa Sněmovny.

Schwarzenberg nejdříve ODS pohrozil, že pokud se do neděle nedomluví, tak už nebudou mít zájem ve spolupráci s ODS pokračovat. „Pak by nám bylo velice líto, protože bych viděl očividně, že s ODS možná spolupráce nebude,“ uvedl Schwarzenberg.

Posléze své prohlášení lehce korigoval s tím, že se stačí dohodnout do úterý, než své slovo řekne prezident. „Jsem přesvědčen, že mě vyslyší, protože tam jsou dobří právníci, kteří rozumí ústavním pravidlům,“ dodal Schwarzenberg.

S čím půjde na schůzku s prezidentem Milošem Zemanem, Schwarzenberg neřekl. Schůzka začala v šest hodin večer.

Zástupci ODS Martin KubaMiroslava Němcová, kteří odpoledne zamířili do Lán na jednání s prezidentem, po schůzce uvedli, že jsou připraveni s TOP 09 o jejím požadavku jednat. Kuba dodal, že pokud chce TOP 09 získat post šéfa Sněmovny, má si o něj říci přímo. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám