Hlavní obsah

První české orlí mládě dostalo jméno Anežka

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ochráncům přírody se podařilo zkontrolovat první hnízdo s mládětem orla skalního, které se po více než 100 letech vylíhlo na českém území. A první zjištění jsou nadmíru pozitivní. Kromě toho, že je mládě zdravotně zcela v pořádku a vyvíjí se optimálně, je už známé i jeho pohlaví. Je to samička. Ochránci přírody ji symbolicky pojmenovali Anežka.

Foto: Enrico Gombala

Anežka s matkou, orlicí Libavou

Článek

„Je to první mládě, takže dostalo jméno od písmene A,“ usmál se Petr Orel, který je vedoucím projektu na záchranu těchto orlů.

Anežka se vylíhla v polovině května ve vojenském prostoru Libavá na pomezí Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Přivedli ji na svět rodiče, kteří k nám přiletěli ze Slovenska.

Foto: Enrico Gombala

Ranní tělocvik Anežky

„Mládě váží v pěti týdnech 2500 gramů. Bylo okroužkováno odečítacím kroužkem,“ popisoval dále Orel s tím, že na hnízdě byla spousta zbytků potravy, takže Anežka určitě netrpí hladem. Rodiče se podle něj o mládě starají vzorně. „Nejkritičtější období máme za sebou, ale dokud Anežka nebude kroužit kolem hnízda, tak vyhráno není,“ upozornil ještě Orel.

Orli přilétají z Karpat

Na hnízdo ochránci přírody připevnili malou kameru, aby jej mohli monitorovat. To, že se po více než 100 letech ve volné přírodě v Česku vylíhlo mládě vyhubeného orla skalního, totiž považují za obrovský úspěch. Ten se ale dostavil až po sedmi letech projektu Návrat orla skalního do České republiky.

Foto: Enrico Gombala

Anežka v hnízdě

„Po prvních neúspěších přišel konečně dlouho očekávaný úspěch. První hnízdění orlů skalních v Česku jsme totiž zaznamenali už v roce 2010, pak i v roce 2011. Byla však neúspěšná. Loňský rok byl navíc velmi špatný, zaznamenali jsme nenahraditelné ztráty zmizením orlího páru Davida a Filomény, zastřelen byl také orlí samec Urban,“ zavzpomínal Petr Orel a upozornil na to, že po zprávě o narození mláděte se bohužel zvýšil zájem o některé lokality na Libavé. „Důrazně proto žádáme všechny zvědavce, aby orlí rodinku nechali na pokoji.“

Foto: Enrico Gombala

Anežka se váží, má 2,5 kila

Výjimečný projekt podle ochránců nastartoval předpokládaný posun karpatské populace orlů skalních na vhodné lokality u nás.

Reklama

Související témata:

Související články

Po 100 letech se v Česku vylíhl orel skalní

Ochráncům přírody se splnil sen. Po více než 100 letech se ve volné přírodě v Česku vylíhlo mládě vyhubeného orla skalního. Úspěch se dostavil po sedmi letech...

Výběr článků

Načítám