Hlavní obsah

Exstarostovi Náchoda zakázal soud na šest let výkon veřejné funkce

Aktualizováno

Za machinace při prodeji náchodského pivovaru potrestal tamní okresní soud v pátek exstarostu Náchoda Oldřicha Čtvrtečku (ODS) šestiletým zákazem výkonu veřejné funkce. Čtvrtečka vinu odmítá.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Bývalý starosta Čtvrtečka (napravo) v listopadu loňského roku na lavici obžalovaných.

Článek

Podle obžaloby bývalý starosta při prodeji pivovaru jako předseda hodnotitelské komise neakceptoval hlavní hodnoticí kritérium, kterým byla nejvyšší nabídnutá cena. Město prodalo pivovar liberecké firmě LIF za 150 miliónů korun, přitom Pivovar Holba nabídl 185 miliónů korun.

Čtvrtečka ale opakovaně vinu odmítl. Uvedl, že prodej pivovaru proběhl v pořádku, navíc zdůraznil, že o něm rozhodli městští zastupitelé.

Exstarostovi Náchoda zakázal soud na šest let výkon veřejné funkceVideo: Vladislav Prouza, Právo

Náchodská radnice u soudu, který se případem zabývá od loňského podzimu, uplatňuje po Čtvrtečkovi náhradu škody ve výši 35 miliónů korun.

Čtvrtečku, který se podle obžaloby dopustil trestných činů porušování povinností při správě cizího majetku a zneužití pravomoci veřejného činitele, policie obvinila v březnu 2010. Čtvrtečka se také hájí tím, že smlouva navržená Pivovarem Holba obsahovala pro město nevýhodné body, například v ní stálo to, že kupní cenu v případě okamžitého převedení pivovaru zaplatí do pěti let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám