Hlavní obsah

Většina lidí je pro předčasné volby. Pokud nebudou, chtějí vládu úředníků

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Více než polovina Čechů preferuje předčasné volby před sestavením vlády, která by zemi dovedla až do řádných voleb v roce 2014. Pokud by přece jen na předčasné volby nedošlo, přejí si lidé, aby zemi vládli úředníci. Vyplývá to z průzkumu, který pro Český rozhlas vypracovala agentura Median.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předčasné volby jsou jedním z řešení nastalé vládní krize.

Článek

Podle průzkumu vidí 55 procent lidí jako východisko ze současné situace předčasné volby. Naopak 37 procent je pro sestavení přechodné vlády. Zbylí dotázaní uvedli, že neví.

Podle sociologa Medianu Daniela Prokopa ale není tento výsledek pouze reakcí na nastalou vládní krizi. „Protože třeba před měsícem, kdy tato kauza ještě nebyla na světě, tak stejně polovina lidí preferovala ukončení činnosti vlády a konání předčasných voleb. Hodně to vychází z obecné nedůvěry a averze vůči vládě, která je hlubší než současná krize,“ uvedl Prokop pro Radiožurnál.

Raději úředníci než politici

Pokud by se přece jen předčasné volby nekonaly a zemi by měla do řádných voleb v roce 2014 dovést tzv. překlenovací vláda, pak by podle 51 procent lidí mělo jít o vládu úřednickou. Ta se obecně těší velké oblibě veřejnosti. „Například Fischerova vláda měla podporu až 70 procent lidí, což do jisté míry ani nereflektovalo některé spornější kroky, které dělala. Podpora těchto úřednických vlád je v Česku obecně vysoká, což samozřejmě souvisí i s velkou aktuální nedůvěrou ve stranickou politiku,“ vysvětlil Prokop.

Naopak pro politickou vládu se v průzkumu vyslovilo 37 procent lidí, dalších 12 procent lidí žádný názor nevyslovilo.

O tom, jaký osud nakonec potká českou vládu, se rozhodne pravděpodobně v těchto dnech. Současné koaliční strany navrhují, aby pokračovala vláda na půdorysu stávající koalice. Na post premiérky navrhla ODS šéfku Sněmovny Miroslavu Němcovou. Ta se v pátek spolu s prvním místopředsedou ODS Martinem Kubou vypraví do Lán, kde budou situaci konzultovat s prezidentem Milošem Zemanem.

Anketa

Uvítali byste:
předčasné volby
77,2 %
vládu úředníků
8,3 %
politickou vládu
14,5 %
Celkem hlasovalo 38176 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám